Schránky poslanců zahltily e-maily: Zachraňte Jiřetín!

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
16. 6. 2010 14:00
Lidé požadují, aby závazek neprolomit limity těžby uhlí byl v koaliční smlouvě
Horní Jiřetín
Horní Jiřetín | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Desítky e-mailů dostaly ve středu vybraní poslanci rodící se vládní koalice. Přestože podle podpisů psali lidé z Ústí nad Labem, Rožnova pod Radhoštěm nebo Litoměřic, text se v mnoha případech téměř shoduje - a požaduje splnění závazku neprolamovat limity těžby hnědého uhlí.

"Ty maily jsou si hodně podobné, musí to být organizované," řekl Aktuálně.cz předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. "Dostal jsem jich kolem třiceti, na všechny postupně odpovídám."

Podle informací Aktuálně.cz dostal podobné dopisy i lídr ODS Petr Nečas, minimálně jednu verzi dopisu i předsedové TOP 09 a Věcí veřejných Karel Schwarzenberg a Radek John. Mezi oslovenými je dále šéf poslanců ODS Petr Tluchoř, Vít Bárta za VV nebo Miroslav Kalousek z TOP 09.

Slibte to v koaliční smlouvě

Pisatelé žádají, aby oslovení poslanci potvrdili své předvolební sliby, že se zasadí o zachování limitů těžby hnědého ohlí a že to prosadí i do koaliční smlouvy. "Vzhledem k tomu, že zachování limitů slibovaly všechny tři strany, neměl by zde vzniknout rozpor," píše se v mailové výzvě.

Druhou věcí, kterou pisatelé požadují, je aby poslanec "zajistil trvalou ochranu majitelů z Horního Jiřetína proti vyvlastňování tím, že v horním zákoně prosadí zrušení předlistopadových paragrafů, které umožňují vyvlastnit majitele nemovitostí v dobývacích prostorech".

"Jsem pořád na jednání, dnes jsem poštu ještě neviděla," nemohla na e-maily reagovat vyjednavačka VV Kristýna Kočí. Podobně reagovali i někteří další.

Nicméně "trojkoaliční" expertní skupina pro hospodářství už svou práci ukončila. Shodla se na rozšíření jaderné elektrárny Temelín a v navrženém textu zmiňuje právě i těžební limity.

"Rozhodnutí bude záležet na celkové energetické koncepci," řekl Aktuálně.cz Jaromír Drábek z TOP 09. "Ale rozhodnutí by muselo respektovat stanovisko kraje i dotčených obcí."

"To tam bude," odpověděl rezolutně na dotaz Aktuálně.cz, zda dá "trojka" do koaliční smlouvy zákaz prolomení limitů, předseda VV Radek John. "Takže ti, kteří nás k tomu vyzývají, se jen vlamují do otevřených dveří."

 

Právě se děje

Další zprávy