Čeká nás radikální řez: Důchody se zmrazí, daně zvýší

Petr Holub
16. 6. 2010 8:05
Ministr financí Eduard Janota doporučuje nebývale ostré škrty
Ministr Janota se ve škrtech shoduje s TOP 09
Ministr Janota se ve škrtech shoduje s TOP 09 | Foto: Jan Langer

Praha - Ministr financí Eduard Janota poprvé představil svůj návrh rozpočtu pro rok 2011.

Počítá s úsporami přes 68 miliard korun, náklady ponesou důchodci a spotřebitelé.

V nižší míře na svém provozu ušetří státní úřady, sníží se také dávky rodinám a invalidům.

Pod taktovkou Kalouska

Janota během přípravy rozpočtu kopíroval volební program TOP 09, který nabízel všechna zmíněná řešení.

Ministr ovšem svůj materiál nenazývá rozpočtem, ale pouze doporučením, které si může a nemusí osvojit nová vláda. V ní hraje TOP 09 roli druhého nejsilnějšího partnera. Prvním místopředsedou strany je Janotův předchůdce ve funkci ministra a bývalý šéf Miroslav Kalousek.

Návrh naopak nerespektuje některé předvolební sliby nejsilnější vládní strany ODS, která se voličům zaručila, že se daně nebudou zvyšovat. Volební lídr Petr Nečas osobně slíbil, že se od ledna 2011 zvýší důchody.

Odcházející ministr Janota zatím svůj návrh představil radě ekonomických ministrů Fischerovy vlády. Záhy po ní začal dlouho očekávaný návrh rozpočtu kolovat v politických kuloárech. Referovaly o něm dnes ráno Hospodářské noviny, údaje Aktuálně.cz tyto informace potvrzují.

Přísné úspory jsou nezbytné, aby Česká republika dodržela rozpočtový schodek 4,8 procenta HDP, který slíbila Evropské unii. Slib je ohrožen vysokými výpadky při výběru sociálního pojištění.

DPH už potřetí

Janota překvapil nejvíc tím, že chce skutečně zmrazit důchody, i když k jejich valorizaci vládu zavazuje platný zákon. Stát tím ovšem může ušetřit až 20 miliard korun. Tvrdší přístup k penzistům je předzvěstí očekávané důchodové reformy.

Další vysokou položkou je zvýšení dolní sazby DPH ze současných deseti procent o další dvě procenta. Státní pokladna zdražením potravin, léků a nových bytů získá až 14 miliard korun. DPH se bude zvyšovat během čtyř let už potřetí.

Polovinu plánovaných úspor tak zaplatí běžné domácnosti.

Konec rovné daně

Další škrty či zvyšování daní zasáhnou především státní správu a příjemce sociálních dávek. Relativně dobře z úspor vycházejí úředníci, kteří přijdou jen o 10 miliard korun.

Stejně vysokou částku chce Janota najít v sociálních dávkách. Snižovat chce především rodičovský příspěvek a dávky pro invalidy.

Ministr financí trvá na svém plánu zavést druhou sazbu daně z příjmu fyzických osob ve výši 30 procent. Rozpočet tím nic nezíská, protože se zároveň sníží strop pro výběr pojistného ze šestinásobku průměrné mzdy na čtyřnásobek.

Systém daně z příjmu se tím však zbaví v Evropě neobvyklé anomálie. Od určité hranice odvádí poplatník ze svého příjmu tím nižší sazbu, čím vyšší má příjem. Hranicí je právě strop pojistného. Také zrušení jedné sazby daně z příjmu odmítá ODS.

Pokud si koalice Janotův návrh osvojí, musí všechny změny schválit sněmovna. Nebude přitom hlasovat pouze o rozpočtu, ale musí změnit příslušné daňové a sociální zákony.

 

Právě se děje

Další zprávy