Příběh z Ústí: Jak se Paroubkův přítel dál drží u vesla

Martina Machová Martina Machová
16. 6. 2010 0:02
Mocní severu couvli. Bendu prý nechají "vydusit" v podzimních komunálních volbách
Petr Benda prý jako jediný může mluvit s novináři. Říká, že atmosféra byla pohodová
Petr Benda prý jako jediný může mluvit s novináři. Říká, že atmosféra byla pohodová | Foto: Martina Machová

Ústí nad Labem - Ústecký kraj, kde byl lídrem kandidátky ČSSD expředseda Jiří Paroubek, se ani měsíc po volbách nedokázal vypořádat s aférami, které stranu zřejmě připravily o volební úspěch.

Skupina odbojných členů se sice postavila předsedovi a Paroubkovu blízkému příteli Petru Bendovi. Veřejně, i když zpravidla ne na jméno, ho podezírají, že i po volbách organizuje nabírání černých duší do partaje.

Revoltující sociální demokraté připravili tři varianty, jak s něčím takovým skoncovat, Bendu z vedení vytlačit a vrátit straně důvěryhodnost. Nakonec ale většina z nich z připraveného plánu uhnula.

Podle straníků během společného jednání silně nervózní Petr Benda mohl po skoro pěti hodinách rokování suverénně předstoupit před novináře a informovat je, že se partaj rozhodla zkontrolovat litoměřickou organizaci, kde vypukla poslední aféra s černými dušemi, a že se po dlouhých měsících váhání odřezává od svých velrybářů.

"O mém odvolání jsme se nebavili," dodal.

Za tři sta

Právě litoměřickou buňku provází první povolební skandál s účelovými nábory nových straníků motivovaných rauty a třemi sty korunami.

Akci, na které mělo do sociální demokracie strany naráz vstoupit přibližně padesát mladých lidí, asistoval i Tomáš Horáček muž spojený s účelovým náborem už loni na podzim. Deník Aktuálně.cz se schůze účastnil a dění před restaurací Koliba popsal v podrobné reportáži.

Právě Horáček a další dva lidé, kteří se na podobných akcích podílejí, se nyní nesmí k sociální demokracii přiblížit. Straníkům, kteří by s nimi nadále spolupracovali v hromadných náborech, hrozí až vyloučení.

Atmosféra ovšem nebyla tak pohodová, jak krajský předseda referoval novinářům. "Bylo dusno, došlo i na křik," popsal Aktuálně.cz jeden z účastníků jednání. S ohledem na embargo chce zůstat v anonymitě.

V popředí vlivný chomutovský sociální demokrat Roman Houska
V popředí vlivný chomutovský sociální demokrat Roman Houska | Foto: Martina Machová

Černé duše po kraji

Špičky ČSSD si navzájem vyčítaly černé duše v jednotlivých okresech. Plán Jaroslava Foldyny na přeregistraci všech členů ČSSD v Ústeckém kraji získal podporu jen sedmi hlasů z celkových jednadvaceti.

"Někteří tvrdili, že je to moc náročné a že s tím nechtějí obtěžovat naše seniory. Spíš ale mají vlastní černé duše," líčil dál zdroj Aktuálně.cz, který se účastnil jednání.

Kromě organizací napojených na Petra Bendu by se s tím totiž svezla například i domovská organizace jiného vlivného straníka - mosteckého sociálního demokrata Pavla Koudy, který působí jako vicehejtman.

Neprošlo ani předpřipravené usnesení, kterým by se zrušila a přeregistrovala litoměřická organizace, která se proslavila posledním pokusem o hromadný nábor. Podle účastníků schůze jej nikdo nechtěl ani přečíst.

Podle krajské radní za ČSSD Jany Ryšánkové byl vyzván k odstoupení i lounský funkcionář Jan Szántó, který byl obviněn, že se na náboru duší rovněž podílel. "Byl vyzván z odstoupení z postu okresního předsedy. Řekl, že za nic nemůže a že to neudělá," pokračovala politička.

Fiaskem skončila i předem domluvená demonstrativní rezignace místopředsedů. Svou funkci nakonec složil jen ústecký socialista Arno Fišera, který se již nechtěl účastnit Bendova vedení partaje. Jaroslav Foldyna si svůj odchod rozmyslel a vzal své rozhodnutí zpět.

Vyčkávací taktika

A proč plán na "popravu" oslabeného Paroubkova muže nevyšel?

"Je čtyři měsíce před dalšími volbami, mezi tím jsou prázdniny. Mimořádný krajský kongres bychom stihli nejdříve čtrnáct dní před nimi," vysvětluje krok zpět vlivný chomutovský sociální demokrat Roman Houska. Bez jeho vlivu není protibendovská opozice schopna nic odhlasovat.

Kontrola z Prahy
Kontrola z Prahy | Foto: Martina Machová

"Mám zkušenost z Chomutova. Tam jsme také prali špinavé prádlo před volbami a nedělalo to dobrotu. Lidi nám říkali, že nás nebudou volit, protože jsme rozhádaní," dodal.

Podle Housky by zásadním faktorem pro další působení Petra Bendy ve straně mohl být právě i průběh voleb v jeho domovských Teplicích. Krajský předseda totiž nepatří ve svém regionu k nejoblíbenějším politikům. Spíše naopak. Ve svém městě bojuje s mafiánskou nálepkou.

"A už to nebude o Paroubkovi, jeho ostrých hoších, penězích a vedení kampaně," dodal.

Navíc Bendova opozice chce počkat na výsledky prověrek podezřele nabobtnalých stranických organizací.

Resumé z Litoměřic by mělo být známé do konce července. Pokud se najdou pochybení při přijímání členů, mohla by být tato buňka zrušena. V současnosti disponuje 260 členy.

Revoltující předáci by se ovšem rádi podívali i na obdobně početnou organizaci v Libčevsi, kterou zakládal ještě Karel Vrba. I o té se říká, že patří mezi Bendovy opory. V současnosti v této malé vsi působí 220 sociálních demokratů.

 

Právě se děje

Další zprávy