Školné? Platit ho budete zpětně. A zřejmě už za 3 roky

Veronika Lehovcová Suchá Jan Němec (redaktor) Veronika Lehovcová Suchá, Jan Němec (redaktor)
15. 6. 2010 15:45
Rodící se vláda chce odložené školné. Platit se bude, až absolvent dosáhne na průměrnou mzdu
Ilustrační snímek z Univerzity J. A. Komenského.
Ilustrační snímek z Univerzity J. A. Komenského. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vyjednavači tří stran, které chtějí vytvořit příští vládu - ODS, TOP 09 a VV - v úterý znovu upřesnili představu, jak se v Česku bude platit školné za vysokoškolské studium.

Klíčový je termín "odložené školné".

Student školu absolvuje státu na dluh. Platit jej začne, až když si bude vydělávat. "Rozhodli jsme se pro australský model. Znamená to, že splátky začnou v okamžiku, kdy absolvent dosáhne průměrného platu," řekl šéf VV Radek John.

Tím prosadili svou především právě VV. TOP 09 od začátku usilovala, aby studenti platili už v době studia.

"Jasné je, že školné bude. Přičemž pro nás je důležité, aby byli zvýhodněni vynikající studenti," řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. "Je to koaliční jednání, kompromis, nikdo neprosadí všechny své představy."

Část vybraných peněz má být použita na stipendia pro vynikající studenty. "Což znamená, že školné bude podporovat excelenci, umožní hradit část životních nákladů těchto výborných studentů," řekl lídr ODS Petr Nečas.

Peníze školám, dušují se politici

V jednom případě platí jasná dohoda: školné bude příjmem té které vysoké školy.

Místopředseda Rady vysokých škol Jiří Zlatuška je ale skeptický k tomu, kdy peníze do škol skutečně doputují. "To je problém odloženého školného, pokud školy nemají na peníze čekat mnoho let, bude muset stát nalít do systému na začátku obrovské finanční prostředky. A to několik let za sebou. Úplně mi to nejde dohromady s vyhlášením budoucí vlády, že chce snižovat deficit," tvrdí Zlatuška.

Obává se také, aby peníze pro vysoké školy stát neodsál z jiné oblasti školství - od mateřského po střední.

Kdy se začne platit?

Současní vysokoškoláci prý mohou být klidní.

I když všechny tři strany chtějí poslancům plán na zavedení školného předložit "urychleně", ještě před tím musí vzniknout systémová podpora chudých studentů. Zavedení studentských půjček, grantů, studijního spoření a podobně.

"V každém případě se školné bude týkat až těch studentů, kteří v tuto chvíli ještě na školách nejsou. Bylo by nefér někomu v průběhu studia sdělovat, že musí platit školné," prohlásil Petr Nečas.

Na druhou stranu, půjčky a granty mají být podle něj dostupné i pro studenty, kteří už na školách jsou.

Možná to budou potřebovat. Podle informací Aktuálně.cz se totiž TOP 09 ještě pokusí prosadit, aby se školné začalo platit už v od školního roku 2012/13 a aby se týkalo všech studujících. 

V tom případě by školné museli začít platit i studenti, kteří jsou dnes v prvních a druhých ročnících.

Částka dvacet tisíc korun za akademický rok, o které se zatím mluví, se ale některým školám zdá příliš vysoká. Například Univerzitě Karlově.

"Pokud jde o princip, aby vysoké školy určovaly konkrétní výši školného v zákonem daném rozmezí, považujeme ho za zcela správný. V této chvíli však nelze odhadovat, kolik by skutečné školné činilo. Vítáme možnost, aby výše školného mohla být pro různé obory různá," tlumočil stanovisko UK její mluvčí Václav Hájek.

Méně funkcionářů sněmovny

Diskutujte:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

"Trojkoalice" se v úterý dohodla i na tom, že výrazně zredukuje počet funkciánářů sněmovny. Konečné počty výborů, jejich předsedů a místopředsedů ale doladí ještě ve čtvrtek. Nicméně konečná podoba byla zjevně na stole už dnes.

"No tak si ty počty řekněte," vyzýval Petra Nečase Radek John.

"V tuto chvíli ještě nejsme definitivně dohodnuti," kontroval Nečas.

Na dotaz Aktuálně.cz upřesnil, že jsou o podobě nové sněmovny ochotni jednat i s budoucí opozicí. "Chceme dosáhnout dohody do chvíle, než se ustanoví jednotlivé výbory," prohlásil Nečas.

Ekozakázku dokončíme

Budoucí koalice se shodla i na tom, že kvůli možné arbitráži dokončí obří ekozakázku tím, že otevřou obálky. (další podrobnosti čtěte zde)

"To ale neznamená, že bude některá přijata," prohlásil Radek John. "Pokud se ukáže, že nebudou výhodné, nemusí být přijata žádná."

Podle informací Aktuálně.cz prosazovala dokončení ekozakázky TOP 09, ODS byla zdrženlivá a VV byly proti.

 

Právě se děje

Další zprávy