Šlo o předvolební tah, vetoval Klaus loterijní zákon

Michal Štůsek Michal Štůsek
9. 6. 2010 16:00
Podle prezidenta je novela nedomyšlená
Prezident vrátil novelu zákona do Poslanecké sněmovny
Prezident vrátil novelu zákona do Poslanecké sněmovny | Foto: Ludvík Hradilek

* Doplnili jsme reakci Strany zelených

Praha - Prezident Václav Klaus vetoval novelu loterijního zákona.

Ta počítala s tím, že by od července měly obce právo účastnit se povolovacího řízení k provozování loterií a podobných her, nově i videoterminálů.

Hlava státu označila návrh původně předložený lidovci za předvolební argument, který měl pomoci k získání politických sympatií.

"Je zjevné, že novela vykazuje závažné nedostatky, které zákonodárce v průběhu projednávání buď nedomyslel, anebo je obětoval zjednodušené předvolební rétorice, v níž se téma ´regulace hazardu´ ve své heslovité podobě stalo pro některé politické subjekty lákadlem slibujícím zisk snadných politických bodů," uvádí prezident jeden z důvodů veta.

Dále mu vadí, že "novela zásadním způsobem zužuje okruh příjemců finančních prostředků na veřejně prospěšné účely" a "znemožňuje podporu obecně prospěšných projektů spojených s reprezentací České republiky v zahraničí."

Prezident poukázal také na nesystémovost novely, k té měla již dříve výhrady také vláda i legislativní odbor Senátu.

Návrh se nyní vrátí do Poslanecké sněmovny k novému projednání, potažmo přepracování. Současná sněmovna již prezidentovo rozhodnutí nestihne přehlasovat, zákon tak končí legislativní proces.

Hazard musíte omezit

Proti prezidentovu rozhodnutí se odpoledne rázně ohradila Strana zelených.

"Je naprosto nepřijatelné, aby stát, kde je největší koncentrace různých hazardních heren v Evropě, pokračoval v ignorování problémů, které hazard vnáší do života měst a obcí," říká předseda zelených Ondřej Liška.

Zelení ve svém prohlášení upozorňují, že pokud chce stát šetřit a dostat se z finanční krize, musí omezit v maximální míře korupci a s ní i hazard, na který doplácí celá společnost.

Závěrem vyzývají nové poslance, aby nepodlehli tlaku hazardní lobby a novelu loterijního zákona přijali.

 

Právě se děje

Další zprávy