Oranžové kraje vzdávají proplácení lékařských poplatků

Zpravodajská směna
4. 6. 2010 19:06
Hejtmani se rozhodli poplatky neproplácet. Vedení ČSSD si ale nechává zadní vrátka
ČSSD volby nevyhrála, hradit poplatky proto dál nehodlá
ČSSD volby nevyhrála, hradit poplatky proto dál nehodlá | Foto: Repro Aktuálně.cz

Praha - Proplácení zdravotnických poplatků definitivně odzvonilo.

Hejtmani za ČSSD se dnes dohodli, že je ve svých nemocnicích a lékárnách přestanou hradit nejpozději do konce června.

Rozhodnutí potvrdil hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.

Právě jeho hejtmanství začátkem týdne jako první oznámilo, že přestane pacientům hradit poplatky už od 2. června.

Hejtmani proplácení ruší právě rok a půl po krajských volbách, které ČSSD drtivě vyhrála právě se slibem rušení poplatků.

Vedení ČSSD se večer k iniciativě hejtmanů postavilo zdrženlivě. Oznámilo, že každý kraj se může rozhodnout podle svého. Místopředseda strany a jihomoravský hejtman Michal Hašek, řekl, že on sám si napřed nechá zpracovat analýzu, kolik by proplácení poplatků všem (jak žádá Brusel) stálo - a až pak se rozhodne, co s poplatky dál.

V Pardubickém kraji přestali poplatky proplácet již od středy. Den před tím o tom rozhodla rada kraje na mimořádném jednání.

"Pardubický kraj očekával, že sněmovna přijme takovou legislativu, která povede ke zrušení povinnosti pojištěnců hradit regulační poplatky," uvedla tisková mluvčí Pardubického kraje Martina Navrátilová.

Hlavním důvodem rozhodnutí byl výsledek voleb. ČSSD totiž plánovala regulační poplatky vyplácet právě do chvíle, kdy sestaví vládu a regulační poplatky zruší.

"Vzhledem k povolební situaci lze předpokládat, že poslanci v nejbližší době tento problém nevyřeší, proto Rada Pardubického kraje ukončila úhradu zdravotnických poplatků," vysvětlila mluvčí kraje.

Plaťte všem, nebo nikomu

Evropská komise v úterý poplatky ve svém neformálním stanovisku označila za diskriminační.

"S ohledem na stanovisko Evropské komice a povolební situaci (je dohoda) ukončit (placení) nejpozději do konce měsíce," uvedl Martínek.

Podle EK by kraje buď měly proplácet poplatky všem, anebo nikomu, jinak jde o nepovolenou veřejnou podporu. Na úhradu poplatků všem ale kraje nemají.

Za regulační poplatky vydaly kraje loni zhruba 480 milionů korun, pro letošní rok na ně vyčlenily přes 300 milionů.

Některé ale počítaly s proplácením jen v první čtvrtině nebo polovině roku. Očekávaly totiž, že volby vyhraje ČSSD a poplatky ve zdravotnictví úplně zruší.

 

Právě se děje

Další zprávy