Agent zavolá a sjedná schůzku. Tak VV lákají ke korupci

Martina Machová Martina Machová
14. 6. 2010 6:00
Prošli byste testem integrity ve Věcech veřejných? Zjišťovali jsme, jak to vypadá
Hvězda Novy to zašťituje.
Hvězda Novy to zašťituje. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na jednom z nejznámějších pražských náměstí se scházejí dva muži. Jeden z nich je zastupitelem za stranu Věci veřejné a byl sem telefonicky pozván, aby vyslechl blíže neurčenou nabídku.

Nyní se ji dozví: jde o možnost zaujmout placené místo v dozorčí radě městem vlastněné společnosti.

Ten, kdo mu ji nabízí, jedná prý v zastoupení vlivného člena pražské ODS. Za dobrý post chce od zastupitele jediné - aby hlasoval proti své straně a podpořil v důležitém hlasování naopak strany, jež na radnici vládnou.

Zastupitel si nabídku vyslechne a vše řádně oznámí na stranické centrále Véčkařů.

Obavy z prozrazení

A teď odhalení. Nešlo o skutečný pokus o korupci.

Takto totiž může vypadat test integrity, který svým členům ordinuje (možná vládní) strana Věci veřejné. Aktuálně.cz ho popsal jeden z členů této partaje, na něhož byl agent provokující korupční chování vyslán. 

Podmínkou, pod níž svědek test popsal, je však přísné zachování anonymity. Aktér testu má evidentě obavy a při schůzce s reportérkou svoji žádost o anonymitu několikrát opakuje. I když se s principy své strany rozešel, říká, že má strach z odvety.

Proti nařčení z korupce se však pojistil. "Přišlo mi to divné," říká testovaný Véčkař. "Chtěl jsem vědět, co má schůzka znamenat, tak jsem požádal kamaráda, aby šel se mnou a aby potom toho muže sledoval, kam půjde."

Člena ODS, jehož jménem agent "jednal", totiž prověřovaný člen VV znal. "Kdyby po mně něco chtěl, obrátí se na mne sám," vysvětluje.

Volby byly úspěšné. Vzhůru k provokacím.
Volby byly úspěšné. Vzhůru k provokacím. | Foto: Petr Protivánek

Cena za mandát

Členové VV podstupují test odolnosti vůči korupčním nabídkám dobrovolně.  Chtějí-li být stranickými volebními kandidáty, musí podepsat smlouvu, v níž dávají k něčemu takovému souhlas. Neoznámení pokusu o korupci je pak může stát půl milionu.

Jen jediná členka VV se vzepřela a nepodepsala. Danielu Göttelovou posléze toto rozhodnutí stálo místo na kandidátce do sněmovny.

Znát způsob, jakým Věci veřejné své lidi testují, je však důležité. Jednak strana po volbách oznámila, že chce něco takového dostat do programu koaliční vlády, o jejímž vzniku právě vyjednává. A pak se může stát, že ministrem vnitra bude právě politik této strany, která principy agentů provokatérů vyznává.

Test jako tajemství

Ač kusý a anonymní, je popis testu to nejbližší, kam se Aktuálně.cz podařilo dojít. I když jsme mluvili s mnoha členy Věci veřejných a také s několika lidmi ze stranického vedení.

Testovaní členové buď odkazují na stranickou mluvčí, nebo rovnou odmítají o testu hovořit. Vedení strany pak informace podá, ale v detailech zůstává tajemné.

"Ono moc možností, jak to dělat, není. Tak bych nerad příliš prozrazoval," vysvětluje tajnosti vlivný člen Věcí veřejných Josef Dobeš, který má na starosti personální politiku strany. Sám tvrdí, že byl také testován.

Teď prý čekají podobné testy další kandidáty do komunálních voleb, a tak by strana nerada vyzradila návod, jak test obejít.

Arbitrem morálky

Na test se ptáme předsedy Věcí veřejných Radka Johna. Mnozí ze straníků řekli, že právě bývalá hvězda a tvář televize Nova zaštiťuje protikorupční test svou morální autoritou.

John je ochoten prozradit, že výběr lidí pro test má na starosti stranická protikorupční komise, kterou vede Lenka Andrýsová

"Není to tak, že by jeden člověk vykonával svou zvůli a vysílal zbrojnoše na všechny své přátele," tvrdí Radek John. "Namátkou testujeme naše zastupitele, kandidáty a budeme i poslance," dodává pak samotná šéfka protikorupční komise.

To ovšem neplatí u tří hlavních postav protikorupčních testů. "O mně a panu Škárkovi rozhoduje předseda, to znamená Radek John. Testování Radka Johna konzultuji já s Jaroslavem Škárkou," líčí Lenka Andrýsová.

Radek John tvrdí, že sám protikorupčním testem už prošel. Jak zkouška probíhala? Neprozradí.

Mezi testovanými byla i předsedkyně protikorupční komise Andrýsová. Ani ona nechce prozradit detaily. Neveřejné zůstávají i počty testovaných.

Záznam u notáře

Technologii testu ale nakonec v hrubých rysech známe.

VV agent před vysláním sepíše se stranou u notáře dokument, který má zabránit jeho pozdější kriminalizaci. Celou schůzku s testovaným také nahrává.

A poté, co testovaný vše ohlásí na telefony Andrýsové nebo Škárky, ve stranické centrále záznam smažou, tvrdí John.

Kdyby se oznámení testovaného ztratilo nebo by hovor člověk na protikorupční lince zapřel, může se vše dokázat výpisem z telefonního účtu. Další pojistky pak podle Johna nejsou potřeba. "To už je špionománie," myslí si o potřebě dalších opatření.

Agenti z ulice

Aktuálně.cz se také přes četné dotazy nepodařilo zjistit, kteří lidé fungují pro Věci veřejné jako agenti.

"Podrobně jsme to diskutovali a rozhodli jsme to ze strategických důvodů nemedializovat," tlumočila odpověď mluvčí strany Petra Hrušová.

Radek John říká, že jde o dobrovolníky.

"Při kampani, v každém druhém třetím místě se objevil někdo, kdo řekl, já to udělám," tvrdí Radek John.

Samotní členové Věcí veřejných jsou z okruhu adeptů na provokatéra vyloučeni. Mohli by se znát a provokatér by mohl být prozrazen.

Takového dobrovolníka si prý Věci veřejné uloží do své databáze, prolustrují si ho, a když jsou s jeho profilem spokojeni, pošlou ho do terénu.

Specialisté z ABL?

Možnost, odkud se provokatéři mohou rekrutovat, naznačilo svědectví výše zmiňovaného a testovaného člena VV. Tvrdí, že když nechal svého provokatéra sledovat, ztratil se kdesi v ulici, kde sídlí právě agentura ABL. Tu dosud z většiny vlastní šedá eminence VV Vít Bárta.

Důkazy, že agenty jsou Bártovi lidé, však náš Véčkař nemá, a morální autorita protikorupčních testů Radek John takovou možnost popírá.

"Nejde a ani v budoucnosti nepůjde o žádnou zakázku," říká.

Zprostředkovat setkání byť s jediným korupčním provokatérem však odmítá.

Mluvíš? Zaplatíš, odcházíš

Protikorupční testy nejsou jedinou zkouškou, kterou členové Věcí veřejných procházejí. Strana prověřuje i jejich reakce na dotazy novinářů, což nezávisle potvrdilo hned několik oslovených Véčkařů.

Neznámý, který se představí jako novinář neidentifikovatelného deníku, se straníků například ptá, co si myslí o aktuální politické situaci. Stranický aparát pak jeho vystoupení zpětně hodnotí.

"Dozvěděl jsem se o tom, až když jsem viděl vyhodnocení svého hovoru," řekl Aktuálně.cz další z členů VV. I on chce ovšem zůstat v anonymitě.

 

Právě se děje

Další zprávy