Další boj o Jančíka: ČSSD se zbavila jeho odpůrců

Eliška Bártová Eliška Bártová
6. 6. 2010 12:10
ČSSD na Praze 5 vyřadila dva členy z kandidátky do komunálních voleb
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kontroverzní starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS) se drží na postu starosty díky podpoře ČSSD.

Pouze dva sociálně demokratičtí zastupitelé se koalici vzepřeli a otevřeně kritizovali některé Jančíkovy sporné kroky.

Jiří Metelec a Jan Smetana patřili k těm, kteří byli připraveni v půlce května hlasovat o Jančíkově odvolání. K němu nakonec nedošlo, protože starosta zasedání zrušil.

Oba "rebelové" nyní na svůj postoj doplatili. Jejich kolegové, kteří mají početní převahu, je na pondělním jednání o primárkách vyřadili z kandidátek do komunálních voleb.

Zastupitelé nyní zvažují, že založí druhý klub ČSSD na Praze 5, který se bude jasně distancovat od sociálních demokratů, kteří podporují Jančíka a jeho neprůhledný způsob vedení města.

Jistota spolehlivého partnera

Místostarosta Prahy 5 Michal Šesták (ČSSD), jenže je místopředsedou klubu zastupitelů, nechtěl tento krok komentovat.

„I kdyby to tak bylo, tak to není žádný proces typu samoděržaví," uvedl Šesták. „Tady hlasují zástupci jednotlivých organizací a ti mají s těmi lidmi nějakou zkušenost a zjevně asi ta zkušenost není dobrá, proto pro ně nehlasovali."

Podle zastupitelů je ale za tímto krokem jasný motiv zbavit se nepohodlných členů, kteří by mohli ohrozit volební výsledek ostatních lidí na kandidátce.

„Důvodem našeho vyřazení je to, že jsme proti koalici s Jančíkem," regoval na vyřazení z kandidátky zastupitel Smetana. „Chtějí mít jistotu, že Jančík bude mít spolehlivého koaličního partnera i na další volební období."

Foto: Ludvík Hradilek

Podle Semtany se Jančíkovi příznivci z řad ČSSD zřejmě zalekli síly kroužkování, která v parlamentních volbách umožnila řadě lidí vyšvihnout se z posledních pozic až do sněmovny.

„Asi se zalekli, že by nám mohli voliči vyjádřit svoji podporu kroužkováním, proto nás nezařadili ani na poslední místo," říká Smetana.

Konec koalice s Jančíkem?

K jejich odstranění došlo paradoxně ve stejný den, kdy Krajský výkonný výbor strany vydal usnesení, kterým zastupitelům ČSSD na Praze 5 doporučuje ukončit koaliční spolupráci a tedy i skoncovat s Jančíkem.

Toto jasné distancování od Jančíkovy politiky, přišlo především díky tomu, že Jiří Paroubek opustil vedení strany. Právě on totiž patřil k Jančíkovým příznivcům.

Místostarosta Šesták však odmítl doporučení komentovat s tím, že jej dosud oficiálně nedostal. „Až jej dostaneme, tak se k němu vyjádříme," uvedl. „Ale my už jsme vyzvali klub ODS, aby vyslovil Jančíkovi nedůvěru, tak čekáme, jak se ODS vyjádří."

Právě Šesták ale patří dlouhodobě k podporovatelům Jančíka, byl také jedním ze zastupitelů, kteří nepřišli na zasedání zastupitelstva, kde se mělo o starostově odvolání hlasovat.

Rebelové Smetana s Metelcem jsou v případě, že Šesták a další členové ČSSD budou dál podporovat koalici s Jančíkem a neuposlechnou tak do 15. června usnesení výboru, připraveni založit vlastní stranický klub.

„Dokud bude část současného klubu v koalici s Jančíkem, tak my se na tom nechceme podílet," vysvětlil Smetana. „Kdyby vystoupili z koalice, tak se samozřejmě do klubu vrátíme."

 

Právě se děje

Další zprávy