Pád ČSSD potvrzen, Pardubicko přestává hradit poplatky

Martina Machová Simona Holecová, Martina Machová
1. 6. 2010 15:50
Pardubický kraj přestane od zítřka hradit poplatky za pacienty v nemocnicích
Z volebních novin ČSSD. Strana v kampani znovu slibovala, že se zasadí o bezplatné zdravotnictví. V novinách pro voliče publikovala například i tuto koláž, která měla voliče varovat, aby nehlasovali pro pravicové strany.
Z volebních novin ČSSD. Strana v kampani znovu slibovala, že se zasadí o bezplatné zdravotnictví. V novinách pro voliče publikovala například i tuto koláž, která měla voliče varovat, aby nehlasovali pro pravicové strany. | Foto: Repro Aktuálně.cz

Praha/Pardubice - Neúspěch sociální demokracie ve volbách má první přímý dopad na život v Česku. Konkrétně na odpouštění poplatků pacientům v krajských nemocnicích.

Jako první v úterý oznámil Pardubický kraj, že počínaje středou (2. 6.) přestane za pacienty nemocnic regulační poplatky hradit.

Další kraje budou s vysokou pravděpodobností následovat. Stop proplácení poplatků hodlají projednat v pátek.

Kraje dosud ovládají hejtmani zvolení za ČSSD. Ti se už delší dobu netají tím, že se jim na to nedostávají peníze. Výsledek voleb si nyní vyložili jako jasný vzkaz od voličů. "Bohužel - podle volebního výsledku si většina voličů nemyslí, že zdravotnictví nemá být byznys," řekl už v neděli jihomoravský hejtman a šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD).

Pardubice: My to vlastně nechtěli

V Pardubickém kraji o zrušení úhrady regulačních poplatků rozhodla rada kraje na mimořádném jednání. Hejtmanem tu je sociální demokrat Radko Martínek; nutno říci, že se od počátku stavěl k proplácení poplatků skepticky, ale držel se instrukcí ČSSD.

Martínek nyní řekl, že se poplatky rozhodl zrušit. Pochopil, že se legislativa, která úhrady diktuje, za nynější politické konstalace jen tak nezmění.

"Pardubický kraj očekával, že sněmovna přijme takovou legislativu, která povede ke zrušení povinnosti pojištěnců hradit regulační poplatky," uvedla tisková mluvčí Pardubického kraje Martina Navrátilová. "Vzhledem k povolební situaci lze předpokládat, že poslanci v nejbližší době tento problém nevyřeší, proto Rada Pardubického kraje ukončila úhradu zdravotnických poplatků."

Navrátilová zdůraznila, že na odporu vedení kraje k existenci poplatků se ovšem nic nemění. "Ale úhradu za pacienty formou darů kraj vždy považoval za dočasné sociální opatření."

Z volební kampaně ČSSD
Z volební kampaně ČSSD | Foto: Repro Aktuálně.cz

Uvidíme v pátek

Jak se k proplácení poplatků postaví ostatní kraje, zatím není jasné. Většina z nich vyčkává na páteční schůzi Asociace krajů, kde se má o poplatcích jednat. .

Regulační poplatky proplácí bez jakýchkoli omezení kraj Jihočeský, Jihomoravský, Královéhradecký, Liberecký, Olomoucký a Vysočina. Stejně postupuje i Středočeský kraj, který poplatky pacientům hradí již od 1. ledna 2009.

"V pátek o tom proběhne jednání v rámci Asociace krajů ČR. My zatím nebudeme dělat ukvapená rozhodnutí. Napřed to musíme zkoordinovat s ostatními kraji a myslím, že by se mělo počkat i na novou vládu, jestli tu není cesta kompromisu," řekl například radní pro zdravotnictví v Libereckém kraji Pavel Novák.

Stejně tak se vyjádřil i mluvčí Olomouckého kraje Ivo Heger. "V pátek o tom mají jednat hejtmani, do té doby se u nás nic měnit nebude," řekl.

Kraje loni za regulační poplatky ve zdravotnických zařízeních vydaly zhruba 480 milionů korun. Pro letošní rok na ně vyčlenily přes 300 milionů korun, některé ale jen na první čtvrtinu nebo polovinu roku.

 

Právě se děje

Další zprávy