Poslanci schválili peníze na povodně. Uvolní 3 miliardy

Martina Machová Martina Machová
27. 5. 2010 11:25
Povodně převrátily agendu posledního předvolebního jednání poslanců
Rychlost sesuvu se v posledních hodinách zpomalila. "Od včerejšího večera do přibližně desáté hodiny dopoledne stráň poklesla pouze o 12 cm. Před tím jsme zaznamenávali až 4cm za hodinu," říká starosta. Na místě je geolog, který řeší situaci. Podle starosty je potřeba především vymyslet plán do budoucna, tedy jak sesuv zcela zastavit.
Rychlost sesuvu se v posledních hodinách zpomalila. "Od včerejšího večera do přibližně desáté hodiny dopoledne stráň poklesla pouze o 12 cm. Před tím jsme zaznamenávali až 4cm za hodinu," říká starosta. Na místě je geolog, který řeší situaci. Podle starosty je potřeba především vymyslet plán do budoucna, tedy jak sesuv zcela zastavit. | Foto: Jan Langer

Praha - Sněmovna na své poslední schůzi před volbami schválila tři miliardy na pomoc oblastem postiženým povodněmi. Podpořila vládní návrh, který chce škody hradit pomocí dluhopisů.

Takto získané peníze by měly podle vládního návrhu jít výhradně na opravy především dopravní a energetické infrastruktury v oblastech zasažených povodněmi.

Vláda chce využít dlouhodobé smlouvy Česka s Evropskou investiční bankou, která dluhopisy odkoupí. Výhodou podle Janoty je, že tak budou pro stát levnější.

Škody po povodni jsou podle předběžných odhadů Asociace krajů ČR až čtyři miliardy korun.

Fischer bude kvůli novým dluhopisům po ministrech požadovat další úsporná opatření, aby vláda udržela plánovaný deficit veřejných financí ve výši 5,3 procenta hrubého domácího produktu.

 

Právě se děje

Další zprávy