Klaus nechce biopaliva, vetoval zákon o ochraně ovzduší

Pavel Baroch
12. 5. 2010 12:20
Hnutí Duha: Efektivnější by bylo pěstovat biomasu pro elektrárny a teplárny
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus vetoval novelu zákona o ochraně ovzduší, podle níž se od června musí zvýšit objem biopaliv u benzinu z dosavadních 3,5 procenta na 4,1 procenta a u nafty ze 4,5 na 6 procent.

"Pozitivní či negativní dopady přimíchávání biosložek do pohonných hmot nebyly ve svém souhrnu seriózně zhodnoceny. Některé studie dospěly k závěru, že přírodě škodí více biopaliva než nafta a benzín," uvedl Klaus jeden z důvodů svého veta.

"Vysoký cíl Evropské unie zvýšit do roku 2020 podíl biopaliv na ropných pohonných hmotách až na 10 procent může znamenat ve svém důsledku například i likvidaci lesů a jejich přeměnu na plantáže, zvýšení cen potravin kvůli vytlačování potravinových plodin plodinami průmyslovými, škody na zvěři a nezvladatelné zásahy do volné přírody v okolí průmyslových plantáží," dodal Klaus.

Foto: ČEZ

Podle prezidenta je rovněž sporné, zda biopaliva snižují energetickou závislost na fosilních palivech. "Jde o příměs v palivu, nikoli o jeho náhradu," uvedl Klaus, podle něhož zákon nedokáže zajistit ani to, aby v biopalivech byli podporování čeští zemědělci.

Lepší je biomasa pro elektrárny

K přimíchávání biosložky do motorového paliva přitom má námitky i ekologické Hnutí Duha. Tvrdí, že by mnohem efektivnější bylo využít zemědělskou půdu na pěstování biomasy do elektráren a tepláren.

"Z jednoho hektaru je pak snížení emisí oxidu uhličitého asi třináctkrát větší," řekl Aktuálně.cz Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. Problémem podle něho je, že biosložku v benzinu a naftě požadují předpisy Evropské unie, takže Česku stejně nezbude nic jiného, než se podřídit.

"Prezident Klaus by se proto měl snažit o změnu evropské legislativy," dodal Kotecký.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Klaus zpochybňuje oteplování

S dalšími Klausovými argumenty už však ekologické organizace nesouhlasí. Prezident totiž novelu zákona o ochraně ovzduší znovu využil ke zpochybňování globálního oteplování.

"Především sám boj s oxidem uhličitým je sám o sobě krajně sporný. Vychází z teorie člověkem působeného globálního oteplování, která stojí na velmi vratkých základech a je podrobována stále sílící kritice," konstatoval Klaus.

"Po mnoha skandálech s falšováním dat vůbec není jasné, zda k nějakému jednoznačnému trendu vývoje globální teploty dochází, není jasné, zda se takové pohyby teplot odchylují od přirozeného kolísání teplot, není přesvědčivě prokázán vliv oxidu uhličitého na vývoj globálních teplot a vliv oxidu uhličitého produkovaného člověkem už vůbec ne," dodal prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy