Mladí komunisté jsou ještě málo radikální, říká Filip

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
8. 5. 2010 21:55
Rozhovor s předsedou KSČM o tom, jak si představuje socialismus 21. století
Foto: Petr Protivánek

Kapitalismus lidstvo překoná, říká předseda KSČM Vojtěch Filip. Tvrdí ale, že se KSČM vzdala násilí a že vyvlastňovat netřeba.

V čem je tedy KSČM skutečně komunistickou stranou, když se zřekla revoluce, diktatury proletariátu a násilí? K tomu jsme se propracovávali poměrně těžko.

Něco ale může napovědět třeba to, že Vojtěch Filip - podle očekávání - hájí mladé komunisty, kterým KSČM připadá jako málo radikální. Komunistický svaz mládeže ale vyhrál soudní tahanice a poté, co měl pozastavenou činnost, se může opět scházet.

První část rozhovoru s Vojtěchem Filipem ZDE.

A.cz: Čím se jako předseda KSČM odlišujete - z vašeho pohledu - od svého předchůdce Miroslava Grebeníčka?

Jsem mladší, nejsem historik, jsem právník, mám tedy i jiný vztah k těm normám, jsem pravděpodobně zaměřen i na jinou míru komunikace, protože...

A.cz: A třeba názorově?

Tak já jsem s Miroslavem Grebeníčkem spolupracoval od svého vstupu do politiky, do Federálního shromáždění v roce 1990, nesmírně si ho vážím, nevím, jestli je tam nějaký názorový rozdíl. Spíš organizačně se to snažím dělat jinak, než to dělal on.

A.cz: Jste komunistická strana. Je tedy stále vaším programem komunismus, který je třeba nastolit násilnou cestou?

To určitě ne. Když se podíváte na politický program KSČM, tak jsme pro politický pluralismus a ekonomický pluralismus. My jsme vážně nejpoučenější politickou stranou, protože naši předchůdci v KSČ byli poraženi v roce 1989 a museli jsme z toho vyvodit poučení. Nepleteme si státní a společenské vlastnictví, vyznáváme rovnost vlastnických forem a jsme jediní ochránci Ústavy, když říkáme, že státní vlastnictví je postaveno podle Ústavy na roveň vlastnictví soukromému. Ale nemyslíme si, že uděláme názorovou jednotu nebo systém stran jednotné národní fronty, neničili bychom protivníky. Ale jsme přesvědčeni, že budoucnost je ve větší míře solidarity, zespolečenštění.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

2x s Radkem Johnem:

2x s Milošem Zemanem:

2x s Ondřejem Liškou:

2x s Cyrilem Svobodou:

FAKTA: Vojtěch Filip

  • narozen 13. 1. 1955
  • v roce 1978 absolvoval práva v Brně
  • pracoval jako podnikový právník Sfinx České Budějovice
  • v roce 1983 vstoupil do KSČ
  • spolupracoval s komunistickou rozvědkou pod krycím jménem "Falmer"
  • v roce 2006 soud konstatoval, že spolupracoval vědomě, jen nevěděl, že zpravodajská služba je součástí StB
  • v roce 1990 se stal poslancem Federálního shromáždění za KSČ
  • v roce 1996 zvolen do Poslanecké sněmovny
  • od roku 2002 místopředsedou sněmovny
  • předsedou KSČM je od roku 2005

A.cz: Teď jste jakoby v kostce pojmenoval některé chyby minulého režimu. Vidíte ho tedy jako chybný?

Já jsem dialektický materialista, historický materialista, takže by bylo podivné, kdybych říkal, že všechno na něm bylo dobré. Ale narozdíl od jiných neříkám, že všechno bylo špatné...

A.cz: To bych od vás ani nečekal...

... protože je třeba nezahodit to, co bylo dobré, a nahradit to, co bylo špatné, co do budoucnosti nepatří.

A.cz: Říkáte pluralita názorů, pluralita ekonomiky. S původním Marxovým pojetím komunistické strany nemáte mnoho společného. Proč tedy nepřejmenujete stranu, nejde jen o marketing?

Tak moment, teď pletete dvě věci, promiňte, pane redaktore: jednak samotné Marxovo myšlenkové vybavení, a potom 21 podmínek Kominterny. Ale Kominterna jako taková zanikla v roce 1943. Ale já to řeknu jednoduše: musíme respektovat demokratické procesy. O názvu strany jsme rozhodli v referendu a nikdo uvnitř strany nepožaduje nové referendum.

A.cz: To se ale bavíme o technických věcech. Já se ptám spíš na to, zda vy vnímáte vaši stranu jako komunistickou?

Ano. Protože usiluje o důstojný život celé společnosti. Ty výhody nejsou jen pro ty, kteří na to mají, ale i pro ty, kteří například nemohou pracovat kvůli nemoci nebo stáří. A druhá podstatná věc v té komunistické myšlence je, že výrobní prostředky mají sloužit všem občanům, nikoliv jen vyvoleným jednotlivcům.

A.cz: V čem se ale to, co jste vyjmenoval, liší od cílů socialistických nebo sociálně demokratických stran, v čem je to „komunistické"?

V překonání té současnosti. Buď budu to současné jen spravovat, nebo chci tu společnost přivést na vyšší úroveň. Tedy vyšší podíl lidí na řízení.

A.cz: To chce třeba sociální demokracie obecně také...

Já o tom vážně pochybuji. Řeknu to na jednom jednoduchém příkladu: větší podíl občanů na řízení je dán tím, jaké jsou prvky přímé demokracie. Tedy podíl volených zástupců lidu a byrokratů. A nám počet byrokratů roste.

A.cz: Ale já pořád nechápu v čem je snižování byrokracie víc komunistické. Snižovat byrokracii může levicová strana, pravicová strana...

Ale nedělá to.

A.cz: Takže protože byste to dělali, tak v tom je ten rozdíl?

V tom je podstatný kvalitativní rozdíl. Samozřejmě je i rozdíl v tom, jak se díváme na ekonomické procesy nebo na překonání minulosti ze studené války. Těch rozdílů je víc, ale myslím, že tohle je to základní.

A.cz: A ten nejpodstatnější rozdíl? Abychom se dopracovali k definici, proč jste „komunistická" strana...

Že stojíme o překonání tohoto systému, protože si nemyslíme, že kapitalismus je nejvyšší stádium správy společnosti. To tak určitě není.

A.cz: A jak by mělo vypadat to další stadium?

My pracujeme na modelu socialismu 21. století. Na tom pracují všechny komunistické a radikálně levicové strany ve světě, ať jde o Die Linke v Německu, o francouzské komunisty, komunisty v Číně, v jižní Africe. Prostě snažíme se najít nějaký model, který umožňuje, aby lidé mohli žít důstojný život, aby měli právo na rozvoj.

A.cz: A máte už konkrétně vy představu, jak by ten model měl vypadat?

Tak ten náš podíl na mezinárodní konferenci byl asi 60 stran teoretického textu. Takže: více solidarity, více důstojného života pro všechny, bezplatné zdravotnictví, školství, podporu vědy, mírových hnutí, občanského sektoru. A jiná úloha státu, než je dnes, méně potlačovatelská.

A.cz: A ekonomický model?

Cestou je rovnost vlastnických forem a ochrana malých subjektů. Zespolečenštěné vlastnictví bude udržovat ty velké nadnárodní korporace v takovém stádiu, aby  nemonopilizovaly své postavení vůči malým soukromým nebo družstevním vlastníkům.

A.cz: Pokud mluvíte o zespolečenšťování - máte na mysli třeba cestu, kterou jde venezuelský prezident Hugo Chávez?

Jihoamerický model lze do Evropy přenést těžko, tak jako se nedá přenést evropský model do Asie.

A.cz: Jak by se tedy vlastně zespolečenšťovalo?

Je možné, aby veřejnoprávní korporace - obce, kraje, stát - zřizovaly organizace, které potřebují k uspokojování potřeb svých občanů. Vyvlastňovat není potřeba.

A.cz: Bavíme se hodně teoreticky. Skutečně si ale dovedete představit koexistenci těchto veřejnoprávních organizací a nadnárodních monopolů?

Dovedu si to představit. Bez omezení nadnárodních korporací není možná existence v regionálních strukturách. Protože některé nadnárodní korporace mají větší majetky než má celý národní majetek malých států.

A.cz: Když se vrátíme do současnosti: nevadí vám kritika zleva, od Komunistického svazu mládeže, že je KSČM málo razantní?

Tou kritikou se zabýváme jako každou kritikou zleva i zprava. Kritika není nic špatného.

A.cz: Považujete ale tu kritiku od mladých komunistů za oprávněnou?

Já jsem se tím zabýval. Dokonce i jeden nápad ohledně samosprávy bych rád prosadil.

A.cz: Ale nevadí vám, že mladí komunisté v programu hlásali násilné zespolečenštění?

Myslím, že proti sousedním zemím byl jejich program ještě málo radikální, kdybychom se podívali na program takových rakouských mladých komunistů, tak jsou ještě razantnější než ti naši.

A.cz: Takže jsou podle vás mírnými beránky?

Z tohoto pohledu myslím, že v Evropě patří spíš k tomu - no, spíše níže než střed. Jsou tam mnohem radikálnější mládežnické organizace.

A.cz: Jste právník. Nebyli skutečně svým programem za hranicí Ústavy?

Ne, nebyli za hranicí Ústavy České republiky. Za hranicí Ústavy ani být nemohli, protože nejsou politickou stranou, to by za hranicí Ústavy byla i naše royalistická strana Koruna Česká, která chce obnovení království. Pokud chcete něco změnit a chcete to změnit cestou, kterou předpokládá Ústava...

A.cz: Počkejte, to myslíte násilí?

Ústava ČR předpokládá i právo občanů na odpor. Pokud by stát začal brát občanům ta nejzákladnější práva, tak se mohou postavit podle článku 22 na odpor tomu režimu.

A.cz: To ano, ale pokud oni tvrdili: „kapitalismus nemůže být jednoduše reformován, KSM proto stojí na straně boje za revoluční překonání kapitalistického řádu"...

No a to si myslíte, že je násilná cesta?

A.cz: No tak boj mi nepřijde jako zrovna mírumilovná cesta.

A oni tam popisují, jaký ten boj bude?

A.cz: Tak samozřejmě nepopisovali, že vyrazí s kalašnikovem nebo nožem...

No tak je obviňujete z něčeho, co nenapsali. Já jsem to tenkrát neviděl, když to tam (soudu - pozn. Akt.cz) posílal František Bublan ještě jako ministr vnitra, Ivan Langer byl rád, že to tam nemusí posílat on. Já jsem pak říkal Ivanu Langerovi, že ten spor prohraje, že útok na KSČM prostřednictvím útoku na mladé komunisty se nemůže podařit. V té evropské Sedmadvacítce je ten jejich program skutečně ještě málo radikální.

A.cz: Před časem jste řekl, že byste chtěl seznámit s novým předsedou mladých komunistů Jakubem Holasem přezdívaným Gavroš. Už jste se potkali?

Ještě ne. Opravdu nemám čas, vedu kampaň. Třeba po volbách.

 

Právě se děje

Další zprávy