Premiér Fischer už získal místo, kam odejde z vlády

Domácí Domácí
21. 4. 2010 11:13
Bývalý šéf ČSÚ bude místopředsedou Evropské banky pro obnovu a rozvoj

* Doplnili jsme oficiální vyjádření mluvčího vlády

Praha - Až skončí jeho působení v čele úřednické vlády, premiér Jan Fischer se nevrátí do Českého statistického úřadu. Ministerský předseda už získal jistotu, že bude moci nastoupit do významné zahraniční finanční instituce.

Fischer se stane místopředsedou Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD), zjistil jako první online deník Aktuálně.cz.

Později přišlo do redakce vyjádření mluvčího vlády Romana Proroka, který potvrdil, že Fischer zvítězil v mezinárodním výběrovém řízení.

"Jako viceprezident bude mít Jan Fischer na starosti především komunikaci se zeměmi, kde banka působí, včetně Evropské komise, a sledování environmentálních a sociálních aspektů činnosti EBRD," uvedl Prorok.

Fischer vzkázal, že do Londýna, kde banka sídlí, odejde. "Nabídku EBRD jsem přijal v souladu se svým loňským prohlášením, že svoji budoucnost vidím nikoli v politice, ale v práci pro některou z domácích nebo zahraničních odborných institucí," uvedl premiér.

Už od září

EBRD vznikla v roce 1991, aby pomohla bývalým komunistickým zemím v Evropě přejít od centrálně plánovaného na tržní hospodářství. V poslední době se banka mimo jiné podílela na pomoci státům střední a východní Evropy postiženým krizí.

Jan Fischer
Autor fotografie: Reuters

Jan Fischer

  • Narodil se 2. ledna 1951 v Praze v rodině matematických statistiků a pojistných matematiků.
  • Vystudoval na národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze obor statistika a ekonometrie v roce 1974. V roce 1985 uzavřel na VŠE postgraduální studium a získal titul kandidáta věd v oboru ekonomická statistika.
  • Do ČSÚ nastoupil hned po vysoké škole. Od počátku 90. let vedl týmy zpracovávající výsledky parlamentních a komunálních voleb, od září 2000 pracoval jako ředitel oddělení produkce společnosti Taylor Nelson Sofres Factum, na jaře 2001 pracoval v misi Mezinárodního měnového fondu, která zkoumala možnosti budování statistické služby ve Východním Timoru, a od března roku 2002 byl vedoucím výzkumných pracovišť fakulty informatiky a statistiky VŠE.
  • Nyní je bez politické příslušnosti, v letech 1980 až 1989 byl členem KSČ.
  • Premiérem české vlády je od 9. dubna 2009.
  • Je podruhé ženatý a je otcem tří dětí.

Jan Fischer ve funkci vystřídá někdejší slovenskou ministryni financí Brigitu Schmögnerovou, které končí její funkční období. Podle výroční zprávy z roku 2008 byl hrubý roční příjem Schmögnerové 286 tisíc eur, o rok dříve šlo o 319 tisíc eur.

Jde tedy zhruba o sedmimilionový příjem.

Do nové práce by součansý premiér měl nastoupit už v září letošního roku.

Což je šibeniční termín - vzhledem k tomu, že volby budou na konci května a v Česku je tradice mnohaměsíčního povolebního vyjednávání o nové vládě. Po dobu, než se strany dokáží domluvit, zpravidla vládne původní ministerský tým s premiérem v demisi.

Hledá se nový šéf ČSÚ

Hledat se teď bude muset i nový šéf tuzemských statistiků.

Když se v minulém roce politici shodli na Janu Fischerovi jako osobě, která je schopná vést úřednickou vládu, tehdejší předseda Českého statistického úřadu přijal pod podmínkou, že se bude moci do tohoto místa vrátit. Později ještě několikrát veřejně zopakoval, že další politické ambice nemá.

Během působení ve vládě Fischer u veřejnosti zabodoval. Podle průzkumu STEM z března se stal nejoblíbenějším členem kabinetu, kterého kladně ohodnotilo 89 procent respondentů. Tak vysoké hodnocení nedostal ani premiér první úřednické vlády v lednu 1998 Josef Tošovský, který byl oblíbený mezi 85 procenty obyvatel.

Tošovský odešel z vlády do pozice šéfa Institutu pro finanční stabilitu, který je součástí Banky pro mezinárodní platby.

Upozornění redakce: Diskusi pod článkem jsme se vzhledem k množství antisemitských příspěvků rozhodli zcela uzavřít. Všem slušným čtenářům se omlouváme.

 

Právě se děje

Další zprávy