Klaus vyčinil poslancům a vetoval obchod s povolenkami

Domácí Domácí
14. 4. 2010 16:31
Prezidentské veto nepřímo přihraje ČEZu desítky miliard korun
Zákonodárci prezidentovi příliš radosti neudělali
Zákonodárci prezidentovi příliš radosti neudělali | Foto: Reuters

Praha - Prezident Václav Klaus vetoval nedávno schválenou vládní novelu zákona o obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů.

Novela počítala s tím, že by si povolenky museli od roku 2012 kupovat i letečtí dopravci.

Ti by navíc museli odevzdávat údaje o objemu emisí a tunokilometrů. A pokud by létali bez schváleného plánu, hrozila by jim až pětimilionová pokuta.

"Cena za tento demonstrativní politický krok a jeho dopady na naši ekonomiku jsou zcela nepřiměřené jeho reálnému dopadu," napsal prezident šéfovi Poslanecké sněmovny Miloslavu Vlčkovi ve zdůvodnění, proč zákon vetuje.

Foto: Simona Holecová
DOKUMENT:
Prezident vysvětluje, proč vetoval novelu o povolenkách

Prezidentovi se nezamlouvá ani způsob, jakým norma prošla parlamentem. Popírá prý smysl parlamentní republiky.

"Parlament je pro tyto případy (které jsou dnes již velmi časté), pouhým formálním ´hlasovacím strojem´, který ´aplikuje´ směrnice EU," podivuje se. "V podstatě se nad nimi nezamýšlí a nevede o nich diskusi."

Neschválím něco, co není hotové

Norma navíc podle něj dělá z povolenek jakousi stínovou měnu s nejasnou likviditou. Nesmyslným podle něj je i zavedení povolenek pro aerolinky.

Foto: Ondřej Besperát

"Emise tohoto plynu z letecké dopravy představují jen 3 % z celkových emisí v Evropské unii. Jinými slovy: cena za tento demonstrativní politický krok a jeho dopady na naši ekonomiku jsou zcela nepřiměřené jeho reálnému dopadu. Toto vše mělo být diskutováno v parlamentu, ale diskutováno to nebylo," zlobí se na poslance a senátory.

Trnem v oku je mu i to, že zákonodárci schválili směrnici Evropské komise dříve, než byl dokončen proces jejího vytvoření.

"Upozornil na to při projednávání návrhu zákona v parlamentu sám předkladatel, bývalý ministr životního prostředí Jan Dusík, když uvedl, že metodika EK bude teprve v budoucnu přijata a že proto zatím není k dispozici," připomněl Klaus.

"Ze všech těchto důvodů vracím Poslanecké sněmovně zákon k novému, tentokráte skutečnému projednání."

Klaus nepřímo pomohl ČEZu

Novela po Klausově vetu už nemá naději, že by ji současná sněmovna před volbami přehlasovala. Podle ministerstva životního prostředí přitom Brusel už nyní upozornil Česko na nesplnění evropských předpisů o obchodování s emisními povolenkami.

Svým vetem navíc prezident nepřímo pomohl společnosti ČEZ k desítkám miliard korun, které naopak sebral teplárnám.

V červenci totiž poslanci vpašovali do nesouvisejícího zákona přílepek, díky němuž si ČEZ nebude muset nakupovat povolenky na skleníkové plyny, pokud bude investovat do nových technologií.

Parlament posléze "přihrál" peníze i teplárnám, které se o balík se zhruba 65 miliardami korun měly podělit s ČEZ. Jenže Klaus svým vetem teplárny vyřadil ze hry.

 

Právě se děje

Další zprávy