Havla na Obamu nepozvali. Byl nemocný, vysvětluje Hrad

Domácí Domácí
11. 4. 2010 18:45
Václav Havel nebyl Hradem pozván na ceremoniál slavnostního podepsání smlouvy START
Podpis odzbrojovací dohody na Hradě. Přímo v sále přihlíželi mnozí, i politici KSČM stavějící na základech totalitní komunistické strany. Václav Havel či kníže Schwarzenberg pozvání nedostali.
Podpis odzbrojovací dohody na Hradě. Přímo v sále přihlíželi mnozí, i politici KSČM stavějící na základech totalitní komunistické strany. Václav Havel či kníže Schwarzenberg pozvání nedostali. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jako první se v pátek ozvala Strana zelených Ondřeje Lišky a vyvolalo to ironickou mediální přestřelku s prezidentovým tajemníkem Ladislavem Jaklem. Pak se ukázalo, že pozván nebyl ani exministr zahraničí a mimo Česko respektovaná osoba Karel Schwarzenberg. A v sobotu se potvrdilo, že se sestavováním hradní listiny hostů nebylo vše úplně vpořádku - rovněž exprezident Václav Havel oficiálně přiznal, že ho Klausův aparát vůbec nepozval.

Proto Havel na čtvrteční ceremoniálu, při němž prezidenti USA a Ruska podepsali na Pražském hradě smlouvu START, chyběl.

"Ve chvíli, kdy se dělala bezprostředně po oznámení summitu v Praze narychlo první sestava 30 hostů z české strany na slavnostní oběd, byl pan exprezident Havel nemocný. Do seznamu jsme ho tedy nezařadili," uvedl v neděli pro deník Právo mluvčí prezidenta Radim Ochvat. Důvod, proč nebyl bývalý prezident pozván k podpisu smlouvy, je však stále nejasný.  

Havel se přesto nedomnívá, že je na vině hostitel summitu. "Osobně si myslím, že to není dílo Václava Klause, ale nějakých snaživců z jeho kanceláře," řekl Havel v sobotu České televizi.

Podpisu na Pražském hradě přihlížely stovky osobností. Havla podle jeho slov opomenutí nemrzelo, jen si prý nad sestavou v sále kladl otázku, "proč já a jiní jsme byli nějakým způsobem kádrováni".

Zelení chtějí vysvětlení

I když na místě byla řada parlamentních funkcionářů včetně zástupců komunistů, na Hrad nebyla pozvána ani poslankyně zelených a sněmovní funkcionářka Kateřina Jacques.

Ta už požádala o oficiální vysvětlení ministra zahraničí a ředitele hradního protokolu Jindřicha Forejta. V dopise, který jim adresovala, se odvolává mimo jiné na svou funkci předsedkyně výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny.

"Není totiž pochyb o tom, že v souladu s protokolárními zvyklostmi, bych pozvání dostat měla stejně jako ostatní srovnatelně postavení funkcionáři, kteří se podpisového aktu účastnili," uvedla Jacques.

Dotčení státní úředníci zatím logiku sestavy hostů na slavnostním podpisu nijak nevysvětlili.

 

Právě se děje

Další zprávy