Zůstane Topolánek v čele ODS? Řeknu ve čtvrtek, slíbil

Michal Štůsek Michal Štůsek
29. 3. 2010 17:30
Ve stejný den se sejde grémium strany
Své další politické plány představí Mirek Topolánek ve čtvrtek
Své další politické plány představí Mirek Topolánek ve čtvrtek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Mirek Topolánek si bere čas na rozmyšlenou o své politické budoucnosti do čtvrtka. V ten den totiž zasedne grémium ODS a na následné tiskové konferenci by měl svůj verdikt vyslovit.

"Tímto respektuji i přání volebního lídra Petra Nečase. Jistě pochopíte, že do té doby nebudu reagovat na žádné dotazy ani poskytovat žádné rozhovory a vyjádření," vyzval dnes k trpělivosti předseda ODS.

Topolánek byl minulý týden vyzván výkonnou radou ODS k odstoupení z pozice předsedy strany i volebního lídra. Pro jeho konec v čele jihomoravské kandidátky hlasovalo 37 z celkových 45 členů rady. Ještě toho dne Topolánek doporučení poslechl a z prvního místa kandidátky se stáhl.

Odejít nebo zůstat?

Pohledy na Topolánkovo setrvání či odchod z funkce předsedy strany jsou v ODS různé. Rázně se proti svému kolegovi staví Jiří Pospíšil, který kandiduje jako jednička na Plzeňsku. "Stačí nám volební lídr a podle toho, jak volby dopadnou, by měla ODS zvážit volbu nového vedení," naznačil další postup s tím, že by současný předseda měl skončit během několika následujících dní.

Podle předsedy jihomoravské ODS Jiřího Kadrnky, by měl Topolánek zůstat ve funkci až do dalšího volebního kongresu, který se uskuteční na podzim letošního roku. V tom jsou s Kadrnkou zajedno i místopředsedové strany Petr Bendl a Petr Gandalovič, podle nichž není k uspořádání mimořádného kongresu důvod.

O svém dalším působení ve straně se Mirek Topolánek definitivně rozhodne ve čtvrtek 1. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy