Centrální banka: úvěr pro ČSSD mohl být příliš vysoký

Zpravodajská směna
23. 3. 2010 13:35
Finanční skupina Fio straně zapůjčila 180 milionů korun, ČNB se tím zabývá
Česká národní banka
Česká národní banka | Foto: ČNB

Praha - Česká národní banka zkoumá úvěr, který ČSSD poskytla družstevní záložna Fio. Zprávu přinesly Hospodářské noviny, kterým žádost o dodatečné informace ze strany ČNB potvrdil Jiří Vodička z finanční skupiny Fio.

Podle listu ČNB prověřuje, zda záložna dodržela limity, které nastavují maximální výši úvěru. ČSSD prý dala v rámci úvěru do zástavy svůj pražský dům v Hybernské ulici.

Jiří Vodička z finanční skupiny Fio potvrdil, že ČNB si k případu vyžádala doplňující informace. Zároveň však tvrdí, že záložna dodržela pravidla centrální banky. "Pro nás je to standardní případ, kterých máme celou řadu, a řešení je technická záležitost. Nedovolili bychom si poskytnout úvěr, který by nebyl v souladu s pravidly centrální banky," sdělil. 

Jakým způsobem se kampelička do přípustné angažovanosti "vešla", avšak neupřesnil. "To je předmětem bankovního tajemství," řekl HN.

Manažer Tvrdík je v klidu

ČNB se k případu odmítla vyjádřit.

Socialisté si vzali úvěr ve výši 180 milionů korun, podle pravidel ČNB však může kampelička půjčit politické straně, stejně jako jiným běžným klientům, maximálně 25 procent kapitálu. To by v případě Fia znamenalo pouze 62 milionů.

Volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík sdělil, že šlo o standardní výběrové řízení. V něm ČSSD oslovila sedm institucí a nabídky prý byly podobné. Žádné problémy si nepřipouští. "Jak Fio dodržuje pravidla ČNB, je jejich věc, ne naše," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy