Topolánek se kaje za výroky. Fischer s ním omezí styky

Michal Štůsek Michal Štůsek
21. 3. 2010 18:30
Předseda ODS rozeslal omluvný dopis gayům, církvím, Židům a všem občanům
Mirek Topolánek se dostal do nelehké pozice
Mirek Topolánek se dostal do nelehké pozice | Foto: Jan Langer

Praha - Před dvěma týdny tvrdě vystupoval proti homofobním prohlášením odboráře Jaroslava Duška z rozhovoru pro Lidové noviny. Nyní musí Mirek Topolánek čelit obdobně kompromitující situaci.

Kvůli výrokům týkajících se křesťanů, Židů, homosexuálů či některých politiků se dostal pod palbu politiků i předsedy vlády. Byly vytržené z kontextu, brání se Topolánek.

Za neuvážená slova, která se týkala i ministra Gustava Slamečky či premiéra Jana Fischera, se už předseda ODS omluvil. Fischer v reakci prohlásil, že omezí své styky s Tolánkem na pracovní minimum.

Všechny zavřít a nakopat

Celou aféru odstartovaly předsedovy sobotní výroky, které pronesl při fotografování do časopisu pro homosexuály LUI. Ty se následně objevily v článku na serveru blesk.cz.

"Gustav Slamečka, když jde opravdu do tuhého, opravdu do tuhého, tak jako ministr mám pocit, že uhne. A to ten Fischer prostě je Žid není to gay, a ten uhne ještě dřív. To přeci nesouvisí s tím, že je gay, to souvisí s jeho charakterem," prohlásil Topolánek poté, co se jej redaktor několikrát zeptal, jak si představuje homosexuála.

V rozhovoru se prý předseda navážel také do církve a voličů ČSSD. "Knedlo-vepřo-zelo, všechny zavřít a nakopat do pr...!" popsal Topolánek podle Blesku "obyčejného Čecha, pro kterého dělá Paroubek politiku".

Omlouvám se, milý Honzo a Gusto

Odpověď, která podle mluvčího ODS Martina Kupky byla součástí neformálního rozhovoru, je údajně vytržena z kontextu, což se předseda snažil prokázat zasláním přepisu dané části rozhovoru médiím. Oba jmenované politiky také už v sobotu kontaktoval prostřednictvím omluvné sms zprávy.

"Moji milí Honzo, myšleno Fischere a Gusto, myšleno Slamečko. Ubezpečuji Vás oba, že jsem v neformálním rozhovoru neútočil ani na Židy, ani na církve, ani na homosexuály," začíná Topolánkovo vysvětlování.

"Výroky o vás dvou jsou hrubě vytržené z kontextu a nebyly tak myšleny. Omlouvám se Vám, že jsem je použil spíše jako demonstraci mého přesvědčení, že neexistují typické gayské, nebo židovské charakteristiky," vysvětluje.

Textová zpráva, kterou Gustav Slamečka poslal médiím, ale neuspokojila její adresáty natož politiky. Mirek Topolánek proto v neděli sepsal otevřený dopis, ve kterém se pro jistotu omluvil všem.

"Omlouvám se. Omlouvám se gayům - svým přátelům i všem ostatním. Omlouvám se členům církví - těm, které znám i těm, které neznám. Omlouvám se Židům - těm v politice i mimo ni. Omlouvám se občanům," stojí v úvodu dopisu.

Topolánek si v něm sype popel na hlavu za svoji prostořekost, poukazuje na novinářskou neprofesionalitu, kvůli které k celému nedorozumění došlo a snaží se prezentovat jako liberální muž, který lidi neškatulkuje podle jejich sexuální orientace nebo náboženství.

Fašisto odstup!

Topolánkových výroku přišla z lidového domu. "V tomto kontextu není náhodou, že se M. Topolánkovi při slovu „gay" vybaví „žid" a obráceně," píše ve svém stanovisku Jiří Paroubek a pokračuje: "Není náhodou, že takhle pohrdavě se o Češích vyjadřoval R. Heydrich. Tyto urážky českého národa bych očekával od představitelů sudetoněmeckého Landsmanschaftu, a ne od člověka, který usiluje o post českého premiéra."

V samotném závěru Jiří Paroubek vyzývá veřejnost k přehodnocení názoru na ODS a jejího předsedu k rezignaci. "Považuji za nutné vyzvat všechny slušné lidi, aby tuto politiku odmítli, a vyzývám Mirka Topolánka, aby odešel z veřejného života."

Premiér Jan Fischer své stanovisko zaslal v krátké tiskové zprávě. Topolánkovy výroky prohlásil za urážlivé, hloupé a zcestné. Zároveň dodal, že následující komunikaci s Topolánkem omezí na nezbytné pracovní minimum.

Podvečerní reakce ministra dopravy Gustava Slamečky byla naopak smířlivá. "Znám názory a postoje Mirka Topolánka a vím, že nejsou antisemitské ani homofobní," uvádí ministr ve svém prohlášení, kde oceňuje způsob, jakým se předseda ODS omluvil a celou záležitost tak považuje za uzavřenou. 

 

Právě se děje

Další zprávy