Poslanci zpřísnili zadávání zakázek. Málo, míní mnozí

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
19. 3. 2010 14:25
Zákon o veřejných zakázkách má omezit korupci i střet zájmů
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Veřejné zakázky by měly být v budoucnu alespoň o něco průhlednější. Poslanci se shodli na zákoně, který zavádí některá pravidla, o nichž už rozhodla Evropská unie.

Zákon by zavedl pravidla zadávání veřejných zakázek. Mimo jiné i ekologické ohledy - zadavatel veřejné zakázky by musel stanovit podmínky, které zohledňují energetické a ekologické dopady, jako je spotřeba energií, emise CO2 a podobně.

Zelení prosadili do zákona podmínku, že firma, která se bude ucházet o veřejnou zakázku, bude muset doložit svou vlastnickou strukturu.

"V zásadě to vůbec nic neřeší," namítá Jeroným Tejc z ČSSD. "To může platit pouze tehdy, pokud zakážeme v českém právním řádu akcie na majitele."

Právě zrušení anonymních akcií, kdy vlastníkem je vždy právě ten, kdo je fyzicky drží v ruce, prosazuje ČSSD jiným zákonem.

Ustanovení prosazené zelenými má však i odpůrce.

Například Jaroslav Plachý z ODS se ptal: A co když půjde o firmu registrovnaou v Holandsku, kde je jednou ze základních svobod svoboda pohybu kapitálu? Jak chcete eliminovat soutěžící, když to bude jedna z členských zemí Evropské unie?

Omezí se střet zájmů?

Zároveň se zelení pokusili omezit střet zájmů.

Prosadili, aby společnost, která chce soutěžit o zakázku za veřejné peníze, musela předložit seznam členů managementu i zaměstnanců, kteří minimálně 3 roky předtím pracovali u zadavatele této zakázky, např. u stejného státního úřadu, který teď vypisuje zakázku.

"I tak je to ale špatný zákon," prohlásil po hlasování předseda zelených Ondřej Liška. "Bude vyžadovat další úpravy."

Návrh zákona teď posoudí senátoři.

 

Právě se děje

Další zprávy