Mladí komunisté jsou zpět, začíná boj za socialismus

Tomáš Fránek
14. 3. 2010 12:30
Mladí komunisté chtějí bopjovat za socialismu a proti antikomunismu

Praha - Mladí komunisté už zase fungují jako politická síla.

V sobotu se totiž členové Komunistického svazu mládeže (KSM) sešli na obnovujícím sjezdu a vyzvali k boji proti antikomunismu.

Členové KSM tak ve svém prohlášení uvedli, že obnovení činnosti svazu chápou jako "veliké vítězství nejen komunistického hnutí, ale i všech demokratických a pokrokových sil v České republice".

Bojujme proti antikomunismu

Členové svazu zároveň vyzvali k boji proti antikomunistickým a protidemokratickým kampaním a opětovným snahám o zrušení KSM a KSČM.

Fungování Komunistického svazu mládeže umožnil soud. Městský soud v Praze totiž v lednu vyhověl žalobě mladých komunistů proti rozhodnutí ministerstva vnitra, které svaz v roce 2006 zakázalo.

Úřad podle soudu neprokázal, že mladí komunisté představují reálnou hrozbu pro demokracii.

Soud poukázal na to, že klidná debata je v souladu se zákonem, byť může být názorově extrémní, a zrušit občanské sdružení by mělo být krajním řešením. "Je nyní na ministerstvu, aby doložilo, zda je sdružení natolik silné, že představuje hrozbu pro společnost," odůvodnila nynější rozhodnutí soudkyně Naděžda Řeháková.

Původně ale soud kvůli výzvám KSM ke znárodňování zákaz potvrdil. Nejvyšší správní soud se ale loni v létě mladých komunistů zastal.

Radikální mládež

Komunistický svaz mládeže je ve svých plánech radikálnější než mateřská Komunistická strana Čech a Moravy.

"KSM stojí na straně úsilí o revoluční překonání kapitalismu a o nastolení ekonomických - odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení vlastnictvím společenským (...)," stálo ještě před časem ve stanovách.

 

Právě se děje

Další zprávy