Kocáb nabídl rezignaci z vlády. Kvůli vztahu s mluvčí

Zpravodajská směna
10. 3. 2010 18:10
Premiér Jan Fischer se nechal slyšet, že demisi v tuto chvíli nepodpoří
Ministr Michael Kocáb a jeho mluvčí Lejla Abbásová.
Ministr Michael Kocáb a jeho mluvčí Lejla Abbásová. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr pro lidská práva Michael Kocáb nabídl premiérovi Janu Fischerovi rezignaci. Ten později oznámil, že ji nepodpoří. 

Důvodem žádosti o odstoupení je přetřásání ministrova soukromého života na veřejnosti. Deník Blesk totiž napsal, že Kocáb má poměr se svou mluvčí Lejlou Abbásovou.

"Dnes odpoledne jsem doručil premiéru Janu Fischerovi osobní dopis, který obsahuje nabídku mojí rezignace na úřad ministra jeho vlády," uvedl Kocáb v prohlášení, které redakci e-mailem zaslala Abbásová.

"Nechci ohrozit samotné téma lidských práv a dopustit, aby se z věcné debaty stala debata o osobních vztazích. Ve chvíli, kdy některá média zveřejňují citlivé informace z mého soukromého života, se proto chci zachovat v souladu se svým svědomím," dodal.

Celé prohlášení Michaela Kocába čtěte zde.

Reakce Jana Fischera na Kocábův dopis na sebe nenechala dlouho čekat. "Premiér hodlá s ministrem o celé záležitosti osobně hovořit s tím, že v tuto chvíli je rozhodnut jeho demisi nepodpořit," sdělil médiím mluvčí vlády Roman Prorok.

Kocábovo rozhodnutí zaskočilo Ondřeje Lišku, šéfa Strany zelených, která Kocába do vlády nominovala. "Považuji za zcela správné, že se pan ministr Kocáb rozhodl ukončit jejich pracovně-právní vztah, ovšem měl tak učinit dříve. Nabídku rezignace nechápu jako nezbytnou, ale beru ji jako důkaz toho, že svou práci pro veřejnost bere odpovědně a nechce ji touto záležitostí zpochybnit. Jsem rád, že ji premiér nepřijal," řekl Aktuálně.cz Liška.

 

Právě se děje

Další zprávy