Vlajka Tibetu bude na sněmovně viset, Vlčkovi navzdory

Kateřina Eliášová
9. 3. 2010 17:20
Levicoví poslanci odmítli jednat o rezoluci na obranu Tibetu
Poslankyně Kateřina Jacques v okně vedle tibetské vlajky, kterou poslanci Strany zelených vyvěsili na okna kanceláří poslaneckého klubu Sněmovny loni
Poslankyně Kateřina Jacques v okně vedle tibetské vlajky, kterou poslanci Strany zelených vyvěsili na okna kanceláří poslaneckého klubu Sněmovny loni | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Tak jako každý rok v tomto volebním období se před desátým březnem vede ve sněmovně tichá válka mezi poslanci sympatizujícími s Tibetem a šéfem sněmovny Miloslavem Vlčkem (ČSSD).

Jádrem sněmovní pře je tibetská vlajka, kterou zelení vyvěšují z oken svého klubu. Předseda dolní komory je proti. Kancelář sněmovny už jednou povolala těžkou techniku, aby vlajku sundala.

Letos chtěli přátelé Tibetu ve sněmovně nechat vyvěsit vlajku na budově Poslanecké sněmovny oficiálně, napravo od české vlajky. Takový návrh hlasy levice neprošel ani na program jednání.

Vlajky na budovy, vlajky na lavice

Zákaz nezákaz, tibetská vlajka bude z oken klubu zelených viset i letos.

"Určitě vyvěsíme vlajku ještě před jednáním sněmovny, někdy v ranních hodinách, Nadto si každý poslanec, který se bude chtít připojit, bude moci koupit malou vlaječku Tibetu a umístit si ji na svou poslaneckou lavici," uvedla poslankyně Kateřina Jacques (SZ).

Sraz vlaječekchtivých poslanců je vpodvečer, proto, aby na zítřejším ranním jednání sněmovny mohl už každý z nich vyjádřit svoji solidaritu s Tibetem.

Podporu ve svých protibetských aktivitách našli zelení zejména u svých kolegů z ODS. Poslanec Marek Benda se pokusil na jednání sněmovny zařadit další bod na podporu Čínou utiskované země. Žádal sněmovnu o to, aby přijala usnesení vyzývající Čínu k dialogu s dalajlamou a tibetským lidem.

I tento bod ale levice hlasy poslanců za ČSSD a KSČM nepustila ani na program jednání. "Levice, zdá se, je Číně až příliš zavázaná," komentoval to Benda.

Vlček: Nejsem nepřítel Tibetu

Předseda sněmovny se hájí a zdůrazňuje, že není nepřítelem Tibetu.

"Mou snahou je však zachovat vážnost Poslanecké sněmovny jako instituce a její jednotné a konsekventní vystupování navenek. Vyvěšení jakékoliv jiné vlajky než České republiky, Evropské unie nebo státu, jehož představitel je na jednání v objektu Poslanecké sněmovny, by totiž mohlo vyjadřovat vůli Poslanecké sněmovny jako celku, neboť jde o součást sídla Poslanecké sněmovny," uvedl Vlček.

Zda nechá předseda sněmovny zítra opět povolat kvůli zeleným jeřáb, zatím Vlček neřekl.

 

Právě se děje

Další zprávy