Odboráři mohou slavit. Poslanci zválcovali veto Senátu

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
9. 3. 2010 17:15
Lidovci splnili svůj slib: hlasovali pro nižší daně u zaměstnaneckých výhod
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovna přehlasovala veto Senátu a znovu schválila nižší zdanění zaměstnaneckých výhod, například stravenek nebo režijních jízdenek pro zaměstnance drah.

Právě kvůli daním u těchto benefitů hrozili odboráři v dopravě stávkou a kvůli nim také dál trvá stávková pohotovost.

Potřebnou většinu k překonání senátního veta dnes dodali podle očekávání lidovci - ostatně to odborářům slíbili, dokonce písemně. Naoplátku žádali, aby odbory odvolaly stávku, kterou plánovaly na minulý čtvrtek. To se také stalo.

Původně přitom lidovečtí poslanci pro nižší daně u benefitů nehlasovali. Bez nich by ale dnes levice neměla sílu Senát přehlasovat.

Odbory: jednejte, a rychle!

Hrozbou, že v ranní špičce zastaví na 5 hodin dopravu na železnici a v některých velkých městech hromadnou dopravu, dosáhli odboráři svého. 

Vláda premiéra Fischera urychleně přijala návrh na nižší zdanění benefitů a požádala sněmovnu, aby ho projednala ve zkráceném režimu, tzv. stavu legislativní nouze. Ta to stihla za pouhý den minulé úterý.

Jen tři dny po sněmovně návrh urychleně projednal Senát. V něm sice nižší daně u benefitů narazily, ale všem bylo už v tu chvíli jasné, že se ve sněmovně mezitím zformovala většina, která senátní odmítnutí smete.

Byl si toho dnes vědom i senátor Petr Pakosta (ODS), který před poslanci obhajoval senátní stanovisko: "V této chvíli mi je jasné, že zde je již rozhodnuto, že to, co teď bude následovat včetně mého vystoupení, nebude mít vliv na výsledek hlasování."

Také dnes projednala sněmovna návrh velmi rychle - jen den poté, co dorazil zpět ze Senátu. Ve stále trvajícím stavu legislativní nouze ho poslanci zařadili hned na začátek březnové schůze.

Výsledek byl předem jasný, i tak se ale vedla dlouhá a místy značně emotivní rozprava.

ČSSD např. znovu nařkla někdejšího ministra financí Kalouska, že vyšší daně pro benefity do zákona propašoval. Ten zas obvinil je, že vloni dobře věděli, o čem hlasují. "Názor jste změnili až pod tlakem radikálních a homofobních odborářů," křičel od řečnického pultu. Reagoval tak na výroky odboráře Jaromíra Duška o homosexualitě šéfa Českých drah či ministra dopravy.

Ještě jednou - po vetu prezidenta

Odbory dnešní rozhodnutí sněmovny pochopitelně uvítaly, rozladily je jen výroky poslance Klaouska. "Ty argumenty považujeme za liché, falešné a mnohdy sprosté," reagoval předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. 

Dnešní scénář si ale bude muset sněmovna téměř jistě zopakovat. Prezident Klaus totiž už prohlásil, že tento zákon nepodepíše. Na to, aby ho posoudil, má 15 dnů.

Poté sněmovna může jeho veto překonat opět většinou 101 hlasu. Pokud se nestane něco nepředvídatelného, potřebnou většinu na to má.

 

Právě se děje

Další zprávy