Odbory si došláply na Duška. Nesmí jednat s politiky

Michal Štůsek Michal Štůsek
8. 3. 2010 14:40
Gustav Slamečka i České dráhy podají na předsedu odborů trestné oznámení pro pomluvu
Jaromír Dušek má od odborů zakázano mluvit s politiky
Jaromír Dušek má od odborů zakázano mluvit s politiky | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Výroky o homosexuálech stály Jaromíra Duška místo v odborářském vyjednávacím týmu, který jednal s politiky o zdanění benefitů. Koalice odborových svazů ho dnes ze skupiny vyjednavačů stáhla.

"Pan Dušek nebude jménem odborů jednat s politiky, dokud celou situaci nevysvětlí," řekl Aktuálně.cz místopředseda svazu odborářů služeb a dopravy Zdeněk Fojtík. Podle odborářů Duškův kontroverzní výrok ještě zkomplikoval jejich jednání s politiky.

Koalice odborových svazů na dnešní dopoledne svolala výjimečnou schůzi, kde měl Jaromír Dušek své výroky vysvětlit. Dušek ale nedorazil, podle svého vysvětlení totiž nedostal pozvánku. A své výroky odvolávat nehodlá, protože je prý řekl v žertu.

Ministr dopravy Gustav Slamečka už řekl, že na odboráře podá trestní oznámení po pomluvu. Stejně chce postupovat i vedení Českých drah.

Zdiskreditovaná osoba

Kontroverzní výroky hned o víkendu vyvolaly ostrou reakci politiků napříč stranami. Jaromíra Duška jednotně označili za homofoba a osobou, která se svým prohlášením vyřadila z politické diskuse. ČSSD požadovala omluvu, ODS i TOP09 označily odboráře za nedůvěryhodnou osobu pro jednání a Strana zelených dokonce zvažuje, že na Duška podá trestní oznámení. 

Extrémně pak Dušek popudil premiéra Jana Fischera. "Je to typ nejpodlejší a nejprimitivnější formy útoku na lidskou důstojnost, který ministerský předseda ostře odsuzuje. Svými výroky na adresu ministra dopravy, šéfa Českých drah a vedoucího Úřadu vlády se Jaromír Dušek v očích premiéra ze slušné společnosti sám vyřazuje," napsal v prohlášení vládní mluvčí Roman Prorok.

Generální ředitel Českých drah Petr Žaluda regoval také odmítavě: "Jménem svým i celého vedení Českých drah jsem nucen se důrazně ohradit proti opakovanému tvrzení pana Duška o nekompetentnosti managementu ČD, který je prý vybírán na základě sexuální orientace a již  prý údajně zašantročil osm miliard korun," píše v pondělním prohlášení, které získala média.

Podle Žaludy poškodil Jaromír Dušek dobrou pověst Českých drah a ty proti němu budou postupovat právní cestou.

Také ministr dopravy Gustáv Slamečka se na pondělním briefingu nechal slyšet, že na Jaromíra Duška podá trestní oznámení pro pomluvu jak ministerstva dopravy, tak i své osoby. Kdy k tomu dojde, v tuto chvíli přesně neví.

Komplot homosexuálů

Jaromír Dušek poskytl rozhovor Lidovým novinám, ve kterém označil řízení Českých drah jako komplot homosexuálů. Do svého prohlášení zahrnul i vedení ministerstva dopravy.

O vedení Českých drah hovořil následovně: "...homosexuál Žaluda (generální ředitel Českých drah, pozn. red.) drží s homosexuálem Slamečkou (ministr dopravy, pozn. red.), homosexuál Slamečka má vazby na homosexuála Nováka (šéf úřadu vlády a podle bulváru partner ministra Slamečky, pozn. red.)."

"A na ministerstvu dopravy je těch homosexuálů natahanejch tak dvacet a ve vedení drah tak třicet, a tihle lidé absolutně ovládají České dráhy," pokračoval ve stejném tónu. Odpověď pak uzavřel pokusem o vtip: "Můžu vám říct, že se tam bojím ohnout pro tužku na chodbě."

 

Právě se děje

Další zprávy