Poslanci fandí Sáblíkové. Za medaile kývnou na halu

Martina Machová Martina Machová
24. 2. 2010 18:22
Na halu za půldruhé miliardy chystají státní dotaci
Foto: Reuters

Praha - Rychlobruslařka Martina Sáblíková dnes večer jede svou parádní disciplínu - závod na pět kilometrů. Čeká se infarktová noc. Fenomenální rychlobruslařka útočí na druhé zlato.

Martininy famózní výsledky nezůstaly bez ohlasu ani v parlamentu. Již nyní se poslanci hlásí k podpoře stavby rychlobruslařské haly ve Velkém Oseku u Kolína, která by podle současných projektů měla stát 1,5 miliardy korun. Stát by tak měl odměnit svou "holku z rybníka".

Jak? Nejlépe dotací přes ministerstvo školství nebo státní příspěvek přímo v rozpočtu na rok 2011.

"Stát by se měl přihlásit, že je pyšný na někoho, kdo trénoval na rybníku a dojel si pro olympijské zlato, bronz a doufán ještě jedno zlato," míní poslankyně školského výboru za ČSSD Vlasta Bohdalová.

Právě školský výbor může stavbu haly významně podpořit, nebo plány zcela pohřbít. Při sestavování státního rozpočtu má totiž zásadní vliv na peníze, které ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy spravuje.

"Vím, že země je ve finanční krizi. Ale kde nejsme v krizi, je rychlobruslení," neskrývá nadšení poslankyně Bohdalová.

Foto: Velkoosecká sportovní, a.s.

Pomoci by měla Sazka i svazy

Sama by si představovala, že stát by na projekt haly mohl přispět jednou desetinou z celkových nákladů. O zbytek by se měla podělit Sazka se sportovními svazy a podnikateli.

O "vícezdrojovém" financování hovoří všichni oslovení poslanci, kteří by pro státní dotaci ze státní kasy zvedli ruku.

Například předseda školského výboru Walter Bartoš (ODS) vidí řešení - kromě potenciálu soukromých společností - také v evropských dotacích. Komunistický poslanec Milan Bičík, rovněž člen školského výboru, by rád zapojil kromě státu i samosprávy a kraj. Hala by podle něj ani nemusela stát ve Velkém Oseku.

Vedle toho mají "školští poslanci" ještě jednu podmínku - hala nesmí sloužit jen jedné rychlobruslařce. Konečný projekt by měl fungovat jako národní tréninkové centrum.

"Máme další talenty na rychlobruslení, které by se tím pádem mohly rozvíjet také," líčí své "ale" Ivan Ohlídal z ČSSD.

Největší poslanecký fanoušek Martiny Sáblíkové ovšem sedí ve výboru pro životní prostředí. Je jím domažlický sociální demokrat Jan Látka.

O hale a jejím využití dokáže mluvit dlouho, podrobně a do nejmenších detailů. Kvůli rychlobruslařské hale interpeloval tehdejšího premiéra Mirka Topolánka nebo ministra školství Ondřeje Lišku, leč bez velkého úspěchu.

"Škoda, že se přišel takhle krásný úspěch až ke konci volebního období," lituje s ohledem na blížící se volby. Na plzeňské kandidátce ČSSD je na hranici zvolitelnosti. "Z boje ale neutíkám. Pokud se dostanu do sněmovny, budu v podpoře pokračovat," slibuje.

Poslanci napříč stranami se shodnou - státní pomoc není problém, potíž by bylo stavět halu celou za své
Poslanci napříč stranami se shodnou - státní pomoc není problém, potíž by bylo stavět halu celou za své | Foto: Ludvík Hradilek

Miliony stojí nejen hala

Přes všeobecné nadšení ovšem ze sněmovny zní i ojedinělé hlasy, vyzývající k opatrnosti.

"Oceňuji její výkony a držím jí palce, aby vyhrála další medaili. Ale kvůli jednomu člověku stavět halu za dvě miliardy korun mi přijde jako plýtvání prostředky," míní Petr Pleva z ODS.

"Máme registrovaných rychlobruslařů... téměř spočítat na prstech. Kdybychom jim celoživotně platili tréninky v zahraničí, včetně diet a ubytování v luxusních hotelích, bude to desetina z té částky," argumentuje poslanec.

Rovněž zdůrazňuje, že stavbou haly nic nekončí a že další, až několikamilionové položky, spolkne každoroční provoz a údržba.

Že je třeba naslouchat i skeptikům dokazuje reakce jeho stranického kolegy Tomáše Hasila z Liberce, bývalého vládního zmocněnce pro mistrovství světa v klasickém lyžování.

"Myslíte si, že stavba haly pro Sáblíkovou patří pro novináře v Poslanecké sněmovně do otázek na poslance v Poslanecké sněmovně?" rozčiloval se při dotazu, zda by se on sám zasazoval o podporu rychlobruslařské haly. Odpovědět odmítl.

 

Právě se děje

Další zprávy