ČSSD hledá soupeře šéfovi Senátu. Ve hře je skokan Ploc

Martina Machová Martina Machová
22. 2. 2010 16:05
Ikona ODS Přemysl Sobotka má nominaci straníků téměř jistou
ČSSD v Libereckém kraji uvažuje postavit Pavla Ploce proti současnému předsedovi horní komory parlamentu Přemyslovi Sobotkovi
ČSSD v Libereckém kraji uvažuje postavit Pavla Ploce proti současnému předsedovi horní komory parlamentu Přemyslovi Sobotkovi | Foto: Ludvík Hradilek

Liberec - Sociální demokraté v Libereckém kraji líčí na ikonu ODS předsedu Senátu Přemysla Sobotku.

Mezi nejvážnějšími protikandidáty v podzimních senátních volbách se rýsuje již první jméno. V sociálně demokratických kruzích se hovoří, že vyzyvatelem dosud neporazitelného politického matadora, má být světový rekordman ve skoku na lyžích Pavel Ploc.

Představitelé liberecké ČSSD výběr populárního sportovce oficiálně potvrdit nechtějí. I když přiznávají, že se o Pavlu Plocovi v souvislosti s kandidaturou do Senátu, hovoří.

Ploc je totiž v současné době jedničkou na kandidátce sociálních demokratů do poslanecké sněmovny.

"Nedovedu si ale představit, že by lídr do parlamentních voleb ještě během kampaně byl kandidátem do voleb senátních. Nevylučuji ale, že ho někdo nenavrhne," uvedl krajský předseda libereckých sociálních demokratů, europoslanec Robert Dušek.

"Zároveň by Pavel Ploc musel chtít kandidovat, a to jsem neslyšel," dodal.

Nejpopulárnějšímo sociálně demoktratickému politiku v kraji se ale do souboje s ikonou ODS nechce. Preferuje poslaneckou sněmovnu
Nejpopulárnějšímo sociálně demoktratickému politiku v kraji se ale do souboje s ikonou ODS nechce. Preferuje poslaneckou sněmovnu | Foto: Ludvík Hradilek

Ploc zvážil a odmítl

Zájem o svou osobu potvrdil i sám úspěšný skokan na lyžích.

"Nabídka tu byla, rozumně jsem ji zvážil, ale kandidovat do Senátu nebudu. Prioritou je pro mne sněmovna," tvrdí Pavel Ploc. Žádnou naději na zvrácení svého rozhodnutí během následujících měsíců, prý nevidí.

Podle informací Aktuálně.cz je ale světový rekordman stále vážným kandidátem.

Důvod je jednoduchý, patří mezi nejpopulárnější politiky ČSSD v kraji, což dokázal hned v několika volbách. Na rozdíl od spolustraníků je schopen nasbírat mnohé preferenční hlasy.

Poprvé uspěl ve volbách do sněmovny v roce 2006, kdy kandidoval z pátého - nevolitelného místa. Své kolegy téměř pěti tisíci preferenčními hlasy přeskákal. Lídr tehdejší kandidátky, známý hornický odborář Cyril Zapletal obdržel necelé dva tisíce preferenčních hlasů.

Liberecká hvězda v akci

Magickou sedmiprocentní hranici, potřebnou pro přeskočení lídra kandidátky, ovšem těsně atakoval již v parlamentních volbách v roce 2002. Od sněmovny ho dělilo zisk 180 hlasů.

Pavel Ploc se rovněž stal absolutním vítězem předloňských krajských voleb v libereckém hejtmanství. Tentokrát již kandidoval jako dvojka zdejší sociálně demokratické kandidátky.

Famózní skokan na lyžích ale minulý měsíc z krajského zastupitelstva odstoupil.

"Chci se soustředit na volby do sněmovny," vysvětloval své rozhodnutí.

O kandidátovi na senátora rozhodne takzvaná obvodní konference 12. března. Senátní obvod totiž kopíruje okres Liberec, ale bez Hrádku nad Nisou a Chrastavy.

 

Právě se děje

Další zprávy