Zrušená Dělnická strana jde do voleb pod jiným názvem

Veronika Lehovcová Suchá ČTK Veronika Lehovcová Suchá, ČTK
20. 2. 2010 11:15
Využije stranu v jejímž čele stojí matka Tomáše Vandase

Praha - Lidé z Dělnické strany, kterou soud ve středu zrušil mimojiné kvůli snaze navázat na politiku hitlerovského Německa, chtějí dál ovlivňovat veřejné dění v Česku. Půjdou už do následujících sněmovních voleb.

Využijí k tomu stranu s podobným názvem - Dělnickou stranu sociální spravedlnosti. V jejím čele už delší domu stojí matka předsedy Dělnické strany Tomáše Vandase.

Vandas strategii dnes oznámil na tiskové konferenci. "Naši lidé budou kandidovat za tento politický subjekt," uvedl.

Nejvyšší správní soud zakázal Dělnickou stranu kvůli nebezpečí, které znamená pro demokracii v České republice. Poprvé v historii byla u nás nás nějaká politická strana zakázána.

Vláda, která zrušení strany navrhla, soud přesvědčila, že Dělnická strana šíří nenávist a podporuje násilí vůči určitým skupinám obyvatel.

Nejvyšší správní soud uznal i další klíčové argumenty vlády. Tím nejdůležitějším je, že strana má v úmyslu změnit stávající demokratický systém. "Znamená tak přímé ohrožení demokracie u nás. Strana chce nahradit stávající Systém nacionálně socialistickým totalitním režimem," domnívá se soud.

Soud podrobně zkoumal program i oficiální projevy významných členů strany, které lze straně přičíst.

"Vrcholní představitelé strany ve svých projevech přisuzují negativní charakteristiky etnickým a dalším skupinám - Romům, Vietnamcům, homosexuálům. Ti mají být zodpovědní za problémy v "našem krásném světě"," upozornil soud, podle kterého projevy vyvolávají ve společnosti nesnášenlivost

 

Právě se děje

Další zprávy