Sněmovnou znělo halali, místo poslanců zasedly kamizoly

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
19. 2. 2010 16:10
V pátek ve sněmovně debatovali šéfové okresních mysliveckých spolků
Krásný výhled na zvěř, stačí jen pevná muška a...
Krásný výhled na zvěř, stačí jen pevná muška a... | Foto: Pavel Baroch, Aktuálně.cz

Praha - Dolní komora parlamentu je místem, kde poslanci hlasují o zákonech, jednotlivé výbory je více či méně pečlivě probírají a kde se občas pořádají odborné semináře, aby si zákonodárci ujasnili nějaký problém.

Může být ale sněmovna místem třeba pro poradu regionálních aktivistů Hnutí Duha? Nebo pro aktiv lehkoatletického svazu před nadcházející sezonou?

Zelené kamizoly ve sněmovně

Že to zní divně? Ne tak docela. Tento pátek se na půdě Poslanecké sněmovny sešli předsedové okresních mysliveckých spolků, aby se poradili před svým sjezdem. Na úvod zazněla fanfára v podání lesního rohu a les zelených kamizol povstal.

Hlavní český myslivec - moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas
Hlavní český myslivec - moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas | Foto: Ludvík Hradilek

A proč zrovna na půdě sněmovny?

"Protože řada z vás tady nikdy nebyla," vysvětluje účastníkům předseda Českomoravské myslivecké jednoty Jaroslav Palas, bývalý ministr zemědělství a teď hejtman Moravskoslezského kraje za ČSSD.

"Navíc se tu v těchto prostorách schází zemědělský výbor, který je nám příznivě nakloněn," dodává. "Předseda výboru Papež je náš člen, je myslivec, myslím, že i jeho manželka."

Jiří Papež (ODS) - jakoby chtěl hned jeho slova potvrdit - upozorňuje shromážděné myslivce, že zrovna tento týden přijal jeho výbor usnesení, aby se sokolnictví zapsalo na seznam chráněných památek.

To by znamenalo každoroční příspěvek ze státní kasy.

Kdo poradu platil?

Pronájem prostor neplatil nikdo.

"Taková setkávání patří k práci výboru, za ně se samozřejmě nic neplatí, platí se jen případně objednané občerstvení," upřesnil pro Aktuálně.cz předseda Zemědělského výboru Papež. 

Jiří Papež
Jiří Papež | Foto: ODS

Na oficiálních stránkách sněmovny bylo setkání skutečně popsáno jako "společné jednání poslanců a myslivců" na Výboru pro veřejnou správu.

"To je omyl," prohlásil po telefonu předseda tohoto výboru Tom Zajíček (ODS), "Já ani nejsem v Praze. Dodávali jsme jen nějakou techniku."

Na recepci sněmovny se mluvilo o "semináři". Ve skutečnosti to ale byla porada špiček mysliveckého svazu, jen pod záštitou předsedy Zemědělského výboru Jiřího Papeže.

Akce tak jen znovu potvrdila, že myslivecký svaz má silné zázemí v parlamentu - mezi zákonodárci je prostě hodně myslivců.

Co nás trápí? Aneb mezi námi myslivci

Momentálně se lidová myslivost cítí ohrožena z několika stran. Začalo se mluvit o snížení stavů přemnožené zvěře, která ničí porosty. Část ekologických aktivistů, ale také majitelů pozemků chce změnu zákona o myslivosti.

Se snížením stavu zvěře ostatně počítá i Národní lesnický program do roku 2013, o který se vedou vášnivé diskuse.

Předseda Palas proto hned v úvodu uklidňuje své kolegy v zeleném, že myslivecký zákon se teď otevírat nebude a že se počká i s dokončením lesnického programu.

"Konečné hlasování o lesnickém programu by mělo být až po volbách, až se vše uklidní a až se přeskupí síly."

 

Právě se děje

Další zprávy