ČSSD jde ve stopách husitů. Sepsala 4 artikuly

Michal Žák Michal Žák
16. 2. 2010 15:15
Sociální demokraté chtějí, aby parlametní strany podepsaly dohodu o rozpočtové stabilitě
Jiří Paroubek má jasno v tom, jak zachránit veřejné finance
Jiří Paroubek má jasno v tom, jak zachránit veřejné finance | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sociální demokraté přišli s plánem, jak udržet na uzdě státní kasu. A to ve stejný den, kdy pomohli KDU-ČSL svolat mimořádnou schůzi, na níž by měli poslanci zvýšit mateřskou na úroveň roku 2009.

"V zájmu České republiky, české ekonomiky a českých občanů" ČSSD navrhuje ostatním parlamentním stranám podpis takzvaných čtyř artikulů rozpočtové stability.

Socialisté chtějí podle vlastních slov dodržet schodek státního rozpočtu ve výši 163 miliard, do roku 2013 snížit deficit veřejných financí pod tři procenta HDP, držet se konvergenčního programu vlády Jana Fischera.

Vinen je Topolánek

Předseda oranžových Jiří Paroubek neopomněl v tiskové zprávě zaútočit na své politické rivaly. "Bezostyšné lži z úst představitelů ODS mají za cíl vyvolání atmosféry strachu, nejistoty a nedůvěry," tvrdí.

Současný stav podle něj do značné míry zavinila předchozí vláda Mirka Topolánka. "Deficit ČR je problémem, který musíme řešit, byť Česká republika je jednou z nejméně zadlužených zemí v Evropské unii."

4 artikuly ČSSD

  1. Dodržení schváleného schodku státního rozpočtu na rok 2010 ve výši 163 miliard
  2. Pokud bude navrhován nový výdaj státního rozpočtu, bude vždy doprovázen přesným stanovením toho, jak bude zajištěno jeho finanční krytí cestou buď navýšením rozpočtových příjmů nebo snížením rozpočtových výdajů
  3. Dodržení výše podílu schodku státního rozpočtu k HDP v letech 2010 - 2012 dle konvergenčního programu schváleného
    Fischerovou vládou
  4. Dodržení výši podílu schodku státního rozpočtu k HDP v roce 2013 pod 3 %

Podle jeho plánů by měl příští rok klesnout schodek rozpočtu na 4,8 % HDP, napřesrok na 4,2 % a v roce 2013 by měl dosáhnout kýžených tří procent.

Zdaňme lidi i firmy

Lidový dům vypočítává i to, kde na snížení deficitu vzít peníze. Pět miliard chtějí sociální demokraté získat znovuzavedením progresivní daně. O miliardu více si slibují zvýšením spotřební daně z tvrdého alkoholu a tabáku.

Po deseti miliardách by mělo do rozpočtu přinést zvýšení daně z příjmu právnických osob na 21 %, resp. omezení daňových úniků u pohonných hmot.

Na výdajové straně chce ČSSD státu ušetřit omezením korupčních praktik při zadávání veřejných zakázek či revizí výdajů ministerstev (celkem si slibuje 25 miliard). Dalších 373 miliard korun by mělo ušetřit zrušení tendru na ekologické škody a stopnutí církevních restitucí.

Janota považuje snahy ČSSD za úsměvné

Podle ministra financí Eduarda Janoty je snaha ČSSD o dohodu proti zadlužování státu "úsměvná".

"Je to trošku úsměvné hovořit o krocích proti zadlužování a zároveň navrhovat různé náročné výdaje a úpravy legislativy," nechal se slyšet v Bruselu.

"Pokud by prošly ty návrhy sociální demokracie, tak to znamená jen a jen zhoršení bilance rozpočtu, a to by se dotklo i letošního roku. Málokdo si uvědomuje že zapojení jiných zdrojů rozpočtu se rovněž promítá v bilanci veřejných rozpočtů k HDP. To je jenom hra na schovávanou," citovala ho agentura ČTK s odkazem na snahy socialistů zvýšit mateřskou či vyplatit takzvané 13. důchody z dividend ČEZ.

Dlouho na sebe s reakcí nenechali čekat ani občanští demokraté. "Stabilita rozpočtu je jistě správný cíl, jen ho nesmí hlásat ten, který ji všemi svými dosavadními kroky soustavně nabourává a ohrožuje," pustil se do svého rivala Mirek Topolánek.

"Pokud by to Jiří Paroubek se stabilitou rozpočtu myslel vážně, nerozcupoval by Janotův balíček a nepředkládal do sněmovny další zákony, které znovu jen zvyšují deficit. Každého občana by jeho zatím neúspěšné návrhy stály ve výsledku dalších 6000 korun."

 

Právě se děje

Další zprávy