Paroubkovy slabiny? ODS je zná, využije to v kampani

Kateřina Eliášová
14. 2. 2010 9:52
ODS analyzuje politické strany i jejich představitele
Foto: Jan Langer

Praha - Chcete vědět, jaké silné nebo naopak slabé stránky má šéf socialistů Jiří Paroubek nebo "zlý muž ČSSD" David Rath?

Pokud to ještě nevíte, v příštích třech měsících to možná zjistíte. Občanští demokraté si totiž nechali zpracovat psychologické profily svých protivníků, které využijí v předvolební kampani.

Jak přesně chtějí se získanými daty naložit, zatím šéf kampaně modrých Ivan Langer úzkostlivě tají.

"Máme analýzy politických stran i jejich představitelů. Chtěli jsme znát jejich silné a slabé stránky, případně hrozby či výhody, které z toho pro nás plynou," potvrdil informace Aktuálně.cz Langer.

Jaký je Paroubek? Neřekneme!

Průzkumy a analýzami, které byly vždy spíše doménou ČSSD, teď disponují i občanští demokraté.

"Z logických důvodů jsme si udělali kromě standardních kvalitativních a kvantitativních průzkumů také analýzy politických stran. A samozřejmě s tím také související profily klíčových lídrů a hlavních mluvčích stran," nechal nahlédnout do kuchyně volebního štábu ODS jeho šéf Langer.

ODS chce být podle jeho slov připravena na všechno a nenechat nic náhodě. Modří zatím v preferencích se sociální demokracií prohrávají, chtějí to změnit za každou cenu.

První volič nedůchodového věku v Chodounech
První volič nedůchodového věku v Chodounech | Foto: Ludvík Hradilek
Median: ČSSD by vyhrála, ODS ji ale začíná stahovat
Lednové volby by vyhrála ČSSD. Ale ztratila 6 procent

ODS se děsí: V Praze má rekordně málo voličů

"Chceme vědět, co se dá od našich soupeřů v kampani očekávat, jak máme být připraveni na jejich vystoupení, abychom byli schopni reagovat," popsal Langer důvody, proč analýzy vznikly. Otázku Aktuálně.cz, jaký psychologický profil má například Jiří Paroubek, nechal Langer bez odpovědi.

Pomohli čeští psychologové

Analýzy sestavují lidé z hlavního volebního štábu, čítajícího 11 lidí. Vedle politologů a sociologů pomáhají s kampaní i psychologové, kteří mají na starost právě sestavování profilů.

"Volební štáb je relativně úzký a existují tam pracovní skupiny, které se zaměřují na jednotlivá témata. Snažíme se pracovat s profesionály, mimo jiné i ze zahraničí," upřesnil Langer.

Nic než pravda

ODS ústy Langera slibuje, že v předvolebním klání bude mluvit jenom pravdu.

Do plavek! zavelela loni v kampani ODS
Do plavek! zavelela loni v kampani ODS | Foto: ODS

"Kampaň bude pravdivá, to je klíčové slovo. Je zapovězeno jakýmkoliv způsobem lhát. Myslím, že ta metoda lži se teď obrací proti ČSSD, jejich preference se propadají," slibuje šéf kampaně.

Součástí předvolební taktiky bude i klasická analýza volebních slibů protivníků. "Primárně budeme předkládat vlastní řešení, pokud mohu použít ten slogan, který jsme měli v minulosti. Samozřejmě, že budeme dělat také rozbory toho, co navrhují naši političtí soupeři," řekl Langer Aktuálně.cz.

V těchto dnech se také na internetu objeví bannery, které odkazují na na webové stránky "ČSSD proti vám", která měla parafrázovat web sociálních demokratů "ČSSD proti krizi".

 

Právě se děje

Další zprávy