ČSSD to vzdala, obstrukce občanským demokratům vyšly

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
12. 2. 2010 12:40
Po třech týdnech skončila jedna z posledních schůzí sněmovny krachem
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po třech týdnech hádek a obstrukcí se všechny politické strany v Poslanecké sněmovně shodly - a sice na tom, že schůzování ukončí.

Během zhruba čtvrthodinky uzavřeli poslanci v rychlém sledu řádnou schůzi i čtyři paralelně probíhající mimořádná jednání a bleskově odhlasovali jejich ukončení. 

V praxi to znamená, že se ODS podařilo blokovat některé body programu tak, že prosadila svou. Sociální demokraté ustoupili, i když ještě minulý týden jejich lídři oznamovali, že "budou jednat tak dlouho, dokud své návrhy neprosadí".

Šlo především o opětovné zvýšení mateřské (cca tři tisíce u žen s průměrným platem) a také o to, aby se dávky nemocenské platily už od prvního dne nemoci (dnes od 3.dne).

"Už není racionální, aby se tato schůze prodlužovala," prohlásil předseda poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka.

Stará taktika

Předcházela tomu další obstrukce, kdy ODS použila osvědčenou taktiku: sáhodlouhé čtení žádosti o vyřazení mnoha bodů z jednání.

"ČSSD a KSČM chtěly schvalovat své předvolební dárky voličům a tomu jsme zabránili," pochvaloval si předseda klubu ODS Petr Tluchoř.

"Navrhujeme, aby nadále sněmovna před volbami už projednávala jen ty návrhy zákonů, na kterých je široká shoda, a přednostně návrhy vlády," dodal místopředseda strany Petr Nečas.

Sejdeme se ve Strakovce

Poslanci se proto chtějí před příští řádnou schůzí sejít s premiérem a dohodnout se, které technické novely mají šanci sněmovnou projít.

I tak si ale strany připraví svou vlastní agendu, kterou můžou na mimořádných schůzích prosazovat. "Platí, že sociální demokracie nevylučuje, že bude iniciovat takovéto schůze," nenechal ODS na pochybách Sobotka.

A lidovci už rovnou řekli, že takovou mimořádnou schůzi chtějí a to v nejbližším možném termínu - kvůli zvýšení mateřské.

Není tedy zdaleka jisté, že dnešní dohodou zmatky ve sněmovně končí. Předlohy v prvním čtení by se ale musely prosadit zhruba do měsíce - a po dnešku levice pochopila, že zdržovací taktiku ODS opustit nehodlá.

 

Právě se děje

Další zprávy