Češi chtějí přitvrdit v afghánské válce a nasadit tanky

Kateřina Eliášová
30. 1. 2010 11:01
Na afghánskou misi prý pojede maximálně padesát vojáků navíc
Základna Shank, na jejíž západní části sídlí i český provinční rekonstrukční tým, se nachází v centrální části Lógaru.
Základna Shank, na jejíž západní části sídlí i český provinční rekonstrukční tým, se nachází v centrální části Lógaru. | Foto: MZV ČR

Praha - Ministerstvo obrany už má přesný plán, jak posílit český kontingent v Afghánistánu. V pondělí o něm bude jednat vláda.

Ministr obrany Martin Barták už dříve mluvil o tom, že by do Afghánistánu poslal až sto vojáků navíc. Teď podle informací Aktuálně.cz existuje i plán vyslat spolu s vojáky do Afghánistánu i zbraně. Konkrétně tanky a bitevníky L-159 a taky dělostřelecký radiolokátor Arthur.

Barták sám připouští, že vyjednat takovou variantu bude složité. Pro svůj plán totiž potřebuje ve sněmovně 101 poslanců. Sociální demokracie je ale proti jakémukoliv navýšení a o zbraních nechce ani slyšet, poslanci někdejší koalice takovou sílu už dávno nemají.

ČSSD navyšování vojáků a zbraní nechce

Barták si je dobře vědom toho, že pro jeho plán sociální demokraté ruku nezvednou. Spolu s ministrem zahraničí Janem Kohoutem (nominovaným ČSSD) proto připravil variantní návrh, který počítá pouze s vysláním vojáků beze zbraní.

Hlavní úkoly by spočívaly ve výcviku místních policistů, podpoře rekonstrukce zničeného Afghánistánu a také ochraně spojenců.

"Variantní návrh počítá zhruba s padesáti vojáky," uvedl Barták.

Přesto se plánu vyslat do boje proti Talibancům i zbraně úplně nevzdal. "Tanky a L-159 byly v jednom z variantních návrhů, který zatím nebyl vybrán. Jestli je tam pošleme nebo to bude nakonec něco jiného, se uvidí v pondělí," uvedl pro Aktuálně.cz Barták.

Sociální demokracie si usnesením výkonného výboru zakázala hlasovat pro jakékoliv navyšování počtu vojáků v Afghánistánu. Přesto je ochotna jednat o tzv. variantě A (jedna z pěti), která počítá pouze s vysláním vojáků pro výcvik místní armády.

"Zatím mám pouze kusé informace, oficiálně nám ministr obrany žádný ze svých plánů nepředložil. Uvidíme, s čím přijde v pondělí vláda," uvedl místopředseda sněmovního obranného výboru Antonín Seďa (ČSSD).

V Česku zbraně leží, v Afghánistánu by bojovaly

Ministr Barták chce podle svých slov nabídnout všechna řešení, které by Česko jako člen NATO mohlo spojencům nabídnout, navzdory tomu, že se zákonodárci v zemi na podobě pomoci Afghánistánu neshodují.

"Když už tyto zbraně máme, bylo by dobré, aby se uplatnily v akci. Například radar Arthur nepoužijeme v českých podmínkách naostro, v Afghánistánu by byl ovšem užitečný," uvedl Barták.

Dodal, že by jej mohli Češi umístit na polskou základnu v provincii Ghazni nedaleko Lógaru, kde působí naše jednotky.

"Nemá smysl vést debatu o počtech, ale o smysluplnosti té mise. Jakékoliv další navýšení není dle mého názoru nezbytně nutné, spíše je to komplikace. Teď tam máme adekvátní zastoupení, které plní to, co má," myslí si o plánu ministra obrany šéf zahraničního výboru sněmovny, sociální demokrat Jan Hamáček.

O navýšení počtu vojáků by mohli poslanci jednat ještě na únorové schůzi. Posilování kontingentu v Afghánistánu chystá například také Británie nebo Slovensko. Dohromady by alianční vojska měla v Afghánistánu letos dostat zhruba sedm tisíc vojáků navíc.

 

Právě se děje

Další zprávy