Praha už má modré dost. ODS to připraví o volební výhru

Petr Holub
26. 1. 2010 12:05
Proč jsou voličské hlasy v Praze pro politické strany tak důležité?
Lidovci chtějí uzmout ODS voliče v Praze.
Lidovci chtějí uzmout ODS voliče v Praze. | Foto: Repro Aktuálně.cz

Praha - Kolem pražské magistrály se dnes po ránu objevilo několik billboardů vyvedených v lidoveckých barvách.

Cyrilu Svobodovi stálo za to sáhnout kvůli nim i do vlastní kapsy, aby připomněl, že dosud neohrožený politický vládce Prahy - ODS, je čtyři měsíce před volbami do sněmovny výrazně oslaben.

Hlasy jeho někdejších voličů, uvažuje Svoboda, a nejenom on, leží takříkajíc na chodníku. A už před čtyřmi lety se ukázalo, jak Praha může volby rozhodnout.

Polovina úspěchu

Když se totiž před čtyřmi lety stala ODS vítězem sněmovních voleb, zajistila čtvrtinu všech hlasů a dvacet poslaneckých mandátů Praha a středočeské okresy v jejím nejbližším okolí.

V hlavním městě dobyla o osm víc poslaneckých křesel než ČSSD, ve zbytku republiky měli o křeslo víc sociální demokraté.

Dnes je však patrné, že tato sláva je pryč - podle interního stranického průzkumu se voličská obliba občanských demokratů v Praze propadla na přelomu roku na 24 procent voličů. A to je pouze polovina volebního výsledku z června 2006.

Síla pražských satelitů

Vliv Prahy je však větší.

V posledních volbách získala ODS 44 procent v nejbližším okolí Prahy, konkrétně v okresech Praha-západ, Praha-východ, Beroun a Kladno.

Zásluhou stěhování zámožnějších pražských obyvatel do blízkého okolí začaly tyto okresy kopírovat ve volebních výsledcích Prahu.

Hlavní město s těmito okresy tak v minulých volbách zajistilo občanským demokratům zmíněnou čtvrtinu všech volebních hlasů.

Lednové průzkumy říkají, že ODS dostane v celé zemi 21 procent hlasů, v Praze je nyní výsledek jen o tři procenta nad průměrem.

Pokud se to stane, ztratí ODS proti volbám v roce 2006 celkem dvacet mandátů, z toho osm v Praze a nejbližším okolí. Hlavní město tak bude mít v celkovém výsledku ODS poloviční váhu.

Nejtěžší kalibry pravice

Stejně důležitá je Praha se svým okolím pro ostatní pravicové a středopravé strany.

V roce 2006 zajistil tento region pravici celkem 25 hlasů: 20 pro ODS, tři zeleným a dva lidovcům.

Sázka je dost vysoká, aby strany do boje o mandáty nasadily své nejtěžší váhy. Stejný postup volí TOP09 a Věci veřejné, které v Praze nasazují předsedu a do středních Čech prvního místopředsedu respektive jedinou místopředsedkyni.

Z lidovecké kampaně v Praze.
Z lidovecké kampaně v Praze. | Foto: Repro Aktuálně.cz

Z jejich pohledu boj o Prahu rozhodne, jestli se vůbec dostanou do sněmovny. Pokud se naplní některé současné předpovědi a TOP 09 získá v Praze a čtyřech okolních okresech 20 procent, může získat ve zbytku republiky dvě procenta a do sněmovny se dostane.

Stejně to platí pro Věci veřejné, kterým už průzkumy v Praze věští 15 procent. Ke vstupu do sněmovny jim ve zbytku republik stačí tři procenta.

Straně zelených zajistila Praha sněmovní účast v období 2006-2010. V hlavním městě získali ekologové 9,2 procenta, ve zbytku republiky 4,9 procenta. Zelení zatím sází v centru republiky na relativně neznámá jména, o místě na čele pražské kandidátky však uvažuje předseda Ondřej Liška.

Záchrana lidovců

Pražské volby pokřtí ohněm prvního místopředsedu ODS Davida Vodrážku, ve středních Čechách mu bude sekundovat další místopředseda Petr Bendl.´

Na prvním místě kandidátky vstoupí do boje o Prahu i předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Na první místo ve středních Čechách se mu však& nepodařilo prosadit předsedkyni spřízněné Evropské demokratické strany Janu Hybáškovou.

Pro lidovce je Praha stejně klíčová. V roce 2006 pro ně sice hlasovalo jen 4,8 procenta Pražanů, přesto voliči z hlavního města dodali desetinu všech lidovecký hlasů.

Pokud by byl pražský výsledek tentokrát poloviční, zajistí jim účast ve sněmovně jen o něco lepší výsledek jinde. Ve svých silných krajích na Moravě, v jižních a východních Čechách by museli získat přes osm procent, což se jim v roce 2006 například na Královéhradecku a na Ostravsku nepodařilo.

 

Právě se děje

Další zprávy