Paroubkův plán: Zvýším vám daně, abyste se měli líp

Petr Holub, Zdeněk John
21. 1. 2010 10:55
Předseda sociální demokracie mluvil na Mezinárodní ekonomické konferenci
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Obnovíme daňovou progresi, zvýšíme daně firmám a totéž uděláme s daněmi na tabák a tvrdý alkohol.  Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek, jehož strana podle posledních průzkumů volebních preferencí míří k vítězství v květnových volbách, shrnul na Mezinárodní ekonomické konferenci recepty ČSSD, jak státu přihrát více peněz.

Sociální demokracie má podle Paroubka tři priority: snížit nezaměstnanost, stabilizovat státní finance a oživit ekonomický růst.

Na konferenci popsal desítku postupů, kterými toho chce dosáhnout, pokud po volbách bude vládnout.

Lidé s vyššími příjmy se musí připravit na vyšší daně. Korporátní daň stoupne, poté co klesla od nového roku na 19 procent, na 21 procent. Sociální pojištění zaměstnanců se také vrátí na původní úroveň - tedy opět 12 a půl procenta namísto dnešních 11.

Paroubek navrhne další zvýšení spotřební daně na tabák a tvrdý alkohol, i poté, co tato daň stoupla od 1. ledna.

Paroubek není jediný, který tento týden představil daňové úpravy. Náměstek ministra financí Chrenko v rozhovoru pro HN uvedl, že stát zvažuje zavedení silniční daně pro všechny osobní automobily (až 1500 korun podle kubatury). Ze stejného úřadu přichází úvaha zvýšit daň z příjmů fyzických osob na 25 procent (dnes 23).

Revize státních zakázek

Sociální demokracie chce získat další zdroje pro státní rozpočet i revizí všech státních zakázek nad milion korun, jak na fóru uvedl Paroubek. Mluvil ale také o tom, jak snížit výdaje z rozpočtu.

Jsou to recepty, které už předkládal. Do sociální oblasti chce získat peníze ze zvýšených dividend polostátní firmy ČEZ. Evropské dotace by přesměroval do krajů a obcí, investoval by do sociální infrastruktury: například léčeben dlouhodobě nemocných nebo do škol.

Jiné jeho návrhy naopak výdaje státu zvýší. Mateřská se vrátí na loňskou úroveň, slibuje Paroubek a má proto vyjednanou i podporu ve sněmovně. Chce přijít s novými novomanželskými půjčkami, podporou stavby malých bytů ve městech, půjčkami pro studenty ze stavebního spoření.

Exit? Až přestane růst nezaměstnanost

Paroubek je přesvědčen, že stát nemusí přestat dotovat ekonomiku ani sociální síť až do chvíle, kdy přestane stoupat nezaměstnanost. V tom se odvolal na stať šéfa MMF Kahna, který mluvil podobně. "Není možné omezit státní podporu ekonomiky, dokud nezačne růst domácí poptávka a zaměstnanost," zdůraznil Paroubek.

Jak by ČSSD vyrovnala deficit státních financí? Stát bude investovat navíc 11 miliard, to se podle Paroubka vrátí zvýšením ekonomického výkonu o 35-45 miliard ročně. Navrhované vyšší daně zvýší příjmy státu o 30-40 miliard, další snížení deficitu přinese hospodářský růst.

Paroubek míří k tomu, aby Česko přijalo euro v roce 2014, což ekonomové označují za nereálné.

 

Právě se děje

Další zprávy