ODS se děsí: V Praze má rekordně málo voličů

Kateřina Eliášová
18. 1. 2010 15:30
Interní průzkum Praze přisoudil 24 % hlasů voličů. Před čtyřmi lety získala 48%
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jen čtyři měsíce před sněmovními volbami dostala ODS špatnou zprávu. Z interního volebního průzkumu vyplynulo, že tradičně silná Praha by nyní získala pouhých 24 procent hlasů. 

Aktuálně.cz to potvrdilo hned několik vysoce postavených členů strany, stejně jako to, že si ODS takto prověřuje před volbami všechny kraje. Nikde ale není pokles preferencí tak výrazný, jako právě u pražského regionu.

Taky proto se vedení ODS v čele s Mirkem Topolánkem na Prahu zlobí a chce problém rychle hasit.

Důvod být nervózní ze špatných pražských čísel je jasný. Hlavní město je totiž tradiční baštou ODS, před čtyřmi lety zajistili Pražané straně Mirka Topolánka volební vítězství.

Historie se (ne)opakuje

Při posledních sněmovních volbách Praha triumfovala výsledkem 48 procent, to se zatím žádnému z krajů nikdy nepovedlo. Získala 14 poslaneckých mandátů, nejvíce ze všech krajů.

Sociální demokracie v roce 2006 vybojovala jen šest poslaneckých křesel. Praha tak rozhodla o konečném výsledku voleb, při nichž občanští demokraté získali o sedm poslanců víc, než ČSSD. Bez Prahy by měli o mandát víc naopak sociální demokraté.

Teď to podle aktuálního průzkumu vypadá, že v letošních volbách získá pražská ODS jen půlku ze svého čtyři roky starého cenného vítězství.

"V Praze to nevypadá na velký úspěch a to je pro mě jako předsedu občanských demokratů v Poslanecké sněmovně velmi varující. Proto si také grémium ODS pozvalo vedení pražské ODS na jednání, aby tu situaci probrali," uvedl v TV PRIMA šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Může za to Bém

ODS podle posledních průzkumů ztrácí přízeň voličů, za prozatím vítěznou ČSSD pokulhává o šest procent hlasů. Vedení strany nepřímo označuje viníka tohoto stavu: pražskou ODS a jejího šéfa, pražského primátora Pavla Béma.

Foto: Ludvík Hradilek

"Není možné se tvářit, že se v Praze nic neděje," řekl v narážce na poslední pražské kauzy typu Opencard Mirek Topolánek. "Věřím, že se podaří pražské problémy vyřešit, protože jinak to ohrozí volební výsledek celé ODS," dodal v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

"Zodpovědnost za ten volební výsledek nepochybně primárně leží na předsedovi regionu a primátorovi a tím je Pavel Bém," uvedl výše citovaný Petr Tluchoř.

Kluci, nehádejte se...

Nervozita mezi oběma klíčovými hráči voleb, Topolánkem a Bémem, přitom den ode dne stoupá. Rivalové se v tisku navzájem napadají. Naposledy Bém Topolánkovi vzkázal, že je kapitánem potápějící se lodi.

Topolánek kontroval: "Dobře se mluví o potápějící se lodi, když přesně ty regiony pod čarou ponoru vysekávají díru."

"Hádky ničemu nepřispějí," zlobí se 1. místopředseda ODS David Vodrážka. Sám je v trochu schizofrenní situaci. Je sice součástí vedení ODS, ale zároveň je lídrem pražské kandidátky.

"Jejich osobní napadání dlouhodobě poškozuje celou ODS, není to jen problém mezi Topolánkem a Bémem. Chci je požádat, aby složili zbraně a dál se vzájemně nenapadali," řekl Aktuálně.cz Vodrážka.

 

Právě se děje

Další zprávy