Fischerův lék na recesi: Šetřit, šetřit, šetřit

Petr Holub
15. 1. 2010 15:40
Ročně se v rozpočtu škrtne 50 miliard. Stát zachová výdaje jenom na dopravu a vzdělání.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - První český recept, jak bojovat s krizí, je na světě. Materiál připravil tým premiéra Jana Fischera a dnes ho odeslal zaměstnavatelům a odborům, které nějaký protikrizový plán požadovaly.

Firmy a zaměstnanci žádali, ať vláda řeší tři hlavní potíže, které krize přinesla: růst nezaměstnanosti, nedostupné úvěry, pád veřejných financí.

Dnes dostali od premiéra Jana Fischera odpověď. Třicetistránková koncepce s názvem "Východiska z krize" fakticky ignoruje první dva ze tří požadavků, na třetí však odpovídá s nečekanou razancí.

TABULKU navrhovaných opatření naleznete ZDE

Ve zbytečných agendách

Neuvěřitelné čtení nabízí kapitola, kterou pro Fischerův plán připravil ministr financí Eduard Janota. V letech 2011 až 2013 je možné škrtnout ve zbytečných agendách veřejné správy 30 miliard korun. Řadu z nich je možné najít ve shodné činnosti ministerstev, krajů a měst.

Mimo to se každý rok dá škrtnout pět miliard v národních dotačních programech například na bydlení, zemědělství, zdravotnictví. Do padesáti miliard ročních úspor se rozpočet dostane tím, že každým rokem sníží o procento platy státních zaměstnanců a o tři procenta investiční výdaje úřadů.

Úspěch manévru půjde snadno změřit. "Vhodné je zahájení každoročních kontrol cílů nutných pro připojení k eurozóně," stojí ve Fischerově materiálu. Přijmout euro může Česká republika v případě, že vyslechne požadavky Evropské komise a sníží schodek veřejných financí do roku 2013 na tři procenta HDP. To znamená ročně ušetřit 50 miliard.

Plán úspor však musí překonat zásadní překážku: Nepůjde uskutečnit bez novelizace řady zákonů a bez schválení tří úsporných rozpočtů. Fischerova vláda však může zákony a rozpočet na rok 2011 pouze navrhnout příští sněmovně, resp. vládě.

Bez vyšších daní

V dalších odstavcích se materiál drží pravidla, že se výdaje nezvyšují. Totéž platí pro příjmy.Do příštích let se zachovají vyšší daně z Janotova balíčku, dál se ale zvyšovat nebudou. Vláda chce pouze pracovat na daňové reformě, která zjednoduší systém výběru daní i pojistného, odbourá zbytečnou šikanu poplatníků a postupně nahradí zdanění práce zvýšením spotřebních daní. Při zmínce o budoucích změnách sazeb u daně z příjmu, pojistného či daně z benzínu a tabáku však Fischer neuvádí žádná čísla.

Vládní dokument přehlíží žádost odborů, ať nalije do ekonomiky další peníze přes dostavbu Temelína, nových bytů a kanálu Labe-Odra-Dunaj. Naopak chce nahradit národní dotační programy evropskými dotacemi.

Vláda slibuje, že podpoří dopravní stavby, zvláště výstavbu dálnic. Do roku 2013 převezmou hlavní zátěž investic evropské fondy. Ani po jejich pozdějším výpadku ale stát nezasáhne: "Je nutné analyzovat možnost zapojení jiných daňových příjmů, implementace projektů PPP, plošné zpoplatnění silniční sítě, či rozšíření zpoplatnění i na osobní vozidla," navrhují vládní experti nové zdroje.

Na úvěry a práci počkejte

Fischerův návrh projedná ekonomická tripartita už ve čtvrtek, pak návrh zamíří zpátky na vládu, která ho ještě musí odhlasovat.

Předem je jisté, že zklamáni budou podnikatelé, kterým vláda neslibuje podporu bankovních úvěrů. Protikrizový návrh slibuje pouze průběžné doplňování peněz v úvěrových a pojistných fondech ve státních exportních bankách.

Podnikatele může s návrhem smířit obsáhlá část dokumentu, která se věnuje omezení zbytečných státních kontrol.

Zaměstnanci se neprosadili s návrhem, ať se vláda zaměří na ochranu pracovních míst převzetím německého receptu "kurzarbeit", podle kterého stát doplácí 60 procent mzdy v podnicích, kde není práce. Premiér neslíbil ani pokračování projektů "Školení je šance" a "Vzdělávejte", které z evropských peněz dotují kvalifikační kurzy.

V boji s nezaměstnaností se Fischerova vláda omezí na posílení personálu pracovních úřadů. V delší perspektivě hodlá upravit změnit zákoník práce, především odstranit překážky, které brání podnikatelům přijímat nové pracovníky. V dokumentu se výslovně nepíše, že novela usnadní propuštění, kterým podnikatelé svou neochotu nabírat nové lidi zdůvodňují. "Je nezbytné nově vyvážit pružnost a jistotu v pracovněprávních vztazích," shrnuje materiál nejasně.

 

Právě se děje

Další zprávy