Lobbista v TOP 09? Schwarzenbergovi to nevadí

Eliška Bártová Eliška Bártová
16. 1. 2010 11:30
Lobbista Jan Levíček stojí v čele brněnské organizace
Foto: Jan Langer

Praha - Vedení TOP 09 nevadí, že její brněnskou organizaci vede vlivný lobbista, jenž prosazoval zájmy například stravenkového giganta Sodexo.

Předseda strany Karel Schwarzenberg o aktivitách Levíčka až do upozornění Aktuálně.cz nevěděl a v listopadu slíbil, že si ho prověří. Nyní dospěl k závěru, že lobbista v řadách TOP 09 není na závadu.

"Není kandidátem, tak nemůže být rozpor mezi jeho povoláním a politickou činností," uvedl Schwarzenberg. "Je jen předsedou sdružení, které ho demokraticky zvolilo do čela, proti tomu nemohu nic namítat. Jiné by to bylo, kdyby byl poslancem, nebo zastupitelem."

Čestný člen

Jenže Levíček, jenž od loňského ledna s firmou sídlícím v daňovém ráji vlastní 30% podíl v lobbistické firmě CEC Government Relations, je zároveň starostou brněnské městské části Ořešín.

Levíček (s brýlemi) na sněmu TOP 09
Levíček (s brýlemi) na sněmu TOP 09 | Foto: Jan Langer

V Levíčkově případě to podle Schwarzenberga také nevadí. "U malé městské části je to něco jiného než u poslance či senátora," říká předseda strany. "Každý člověk má své povolání a povolání lobbisty, když dodržuje mantinely, je počestné povolání. Není férového ho podezírat."

Schwarzenberg naopak ocenil, že Levíček se ke svému povolání hlásí (informace o jeho spojení s lobbingem ovšem vyšly najevo až po zveřejnění článku na Aktuálně.cz).

"Znám spoustu politiků, kteří jsou ve skutečnosti lobbisté, ale nejsou tak upřímní, aby to přiznali," míní předseda TOP 09. "Dokud to otevřeně přiznává, tak je mi to milejší, než když to dělá skrytě. A dokud se nedokáže, že došlo ke střetu zájmů, tak jsem povinen ho považovat za čestného člena."

Politik nebo lobbista?

Jan Levíček byl před vstupem do Schwarzenbergovy strany členem KDU-ČSL. Předseda lidovců Cyril Svoboda charakterizoval Levíčka jako muže, který za ním vždy přicházel nikoliv jako politik, nýbrž jako lobbista soukromých firem.

Levíček se například snažil zajistit, aby sněmovnou i senátem prošla novela zákona o sociálních službách. Byla nenápadná, ale otevírala stravenkové firmě cestu k novým příjmům.

Zaváděla totiž nový způsob, jak vyplácet peníze lidem s postižením - právě formou poukázek.

"Lobbistický tlak stravenkových firem byl enormní a tak brutální, že mu některé zájmové organizace a někteří poslanci podlehli," řekl tehdy Aktuálně.cz bývalý ministr práce a sociálních věci Petr Nečas z ODS. "Byl tak silný, že kdybychom se nedohodli na nějaké variantě, byl by ten zákon shozen ze stolu."

 

Právě se děje

Další zprávy