Bém se ozval z dovolené: Ve čtvrtek jsem zpět

Domácí Kateřina Eliášová, Domácí
12. 1. 2010 21:10
Primátor výlet na Antarktidu nepotvrdil, radnici řídí Blažek
"Tak tohle jsem já na nejvyšší hoře světa," ukazuje pražský primátor Pavel Bém fotku novinářům.
"Tak tohle jsem já na nejvyšší hoře světa," ukazuje pražský primátor Pavel Bém fotku novinářům. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pražský primátor Pavel Bém prolomil své mlčení na dovolené a sms zprávou se ozval redakci Aktuálně.cz.

Nechtěl potvrdit, že by se účastnil horolezeckého výstupu na nejvyšší horu Antarktidy Mount Vinson.

"Spekulování o mé dovolené mě nebaví. Ve čtvrtek se vracím z dovolené," napsal Bém v sms zprávě.

Redakci Aktuálně.cz se přesto podařilo nashromáždit od několika na sobě nezávislých zdrojů důvěrné informace, které jeho pobyt na Antarktidě potvrzovaly. Pokud se má za dva dny vrátit zpět do republiky, musel by v tuto chvíli být už v Chile či Argentině, odkud se na jižní pól létá.

Antarktida bez mobilu

Z jižního pólu nelze telefonovat mobilem, pouze satelitním telefonem. Podle informací Práva s sebou primátor satelitní telefon na dovolené měl.

Prahu zatím řídí dočasně Bémův 1. náměstek Rudolf Blažek, kvůli sněhové kalamitě musel několikrát svolat dokonce i krizový štáb. Online deníku Aktuálně.cz řekl, že se s ním Bém v průběhu své dovolené ani jednou neozval.

"Od pana primátora jsem koncem roku dostal pověření řídit hlavní město do 12. ledna. Neřekl mi, kam jede. O místě jeho dovolené nic nevím," řekl Aktuálně.cz Blažek.

Jiné zdroje z magistrátu tvrdí, že je primátor na dovolené v Dolomitech.

Ministerstvo o Bémovi neví

Podle českého ministerstva životního prostředí musí každý cestoval mířící na Antarktidu úřadu svoji cestu nahlásit. Pro pobyt delší než 30 dní navíc potřebuje povolení.

"Musí být vydáno k pobytu delšímu než 30 dní ve skupině více než 5 osob a k dalším taxativně stanoveným činnostem v Antarktidě. Povolení musí mít také osoba, která organizuje turistické výpravy do Antarktidy. Pro pobyty individuální nebo skupiny menší než 5 členů a na dobu kratší 30 dnů, platí pro zájemce oznamovací povinnost," vysvětlila Jarmila Krebsová z ministerstva životního prostředí.

Podle informací úřadu aní Bém cestu na jižní pól úřadu neoznámil. Na seznamu nefiguruje ani jméno Rudolfa Švaříčka, který s Bémem náročné horolezecké výstupy absolvuje a jehož mobilní telefon je už několik dní také vypnutý.

"Uvedená jména nefigurují mezi osobami, které by žádaly MŽP o povolení nebo ohlášení k pobytu Antarktidě. Pokud v těchto oblastech jsou, mohou být s delegací jiného státu, který může mít odlišné podmínky pro návštěvu a navíc pak u nás nemusí žádat ani oznamovat," doplnila Krebsová.

 

Právě se děje

Další zprávy