Státní zakázky: Fischer chce prověřit členy komisí

Domácí ČTK Domácí, ČTK
7. 1. 2010 13:25
Premiér to oznámil po schůzce s předsedou KDU-ČSL
Premiér Jan Fischer
Premiér Jan Fischer | Foto: Reuters

Praha - Premiér Jan Fischer odstartoval sérii schůzek s předsedy parlamentních stran. Chce na ně apelovat, aby svými návrhy neprohlubovali schodek státního rozpočtu.

Jako první k němu přišel lidovecký šéf Cyril Svoboda, který přislíbil, že poslanci jeho partaje nezvednou ruku návrhy ČSSD a KSČM na zavedení 13. důchodů, plošné zrušení zdravotnických poplatků či změnu nemocenské. Zároveň ale dodal, že trvá ale na zachování loňské výše mateřské.

"Jiné návrhy, které budou znamenat navýšení schodku rozpočtu, nepodpoříme," prohlásil Svoboda. Navýšení mateřské prý zatíží výdajovou stránku rozpočtu maximálně 1,5 miliardy. A to by se dalo kompenzovat zdaněním hazardu či zrušením tendru na likvidaci ekologických škod, míní.

S Fischerem se naopak shodli na protikorupčním balíčku.

Prověřme členy výběrových komisí

Premiér posléze novinářům oznámil, že by jeho kabinet mohl už v pondělí posoudit v rámci protikorupčního balíčku návrh, který umožní prověření členů výběrových komisí u státních zakázek s objemem nad 500 milionů korun.

Do měsíce by pak měl kabinet zadat Národnímu bezpečnostnímu úřadu (NBÚ) úkol, aby prověřil současné členy nejen těchto komisí, ale i jejich kolegy u menších zakázek zadávaných resorty.

"To není prověření zakázek. To je návrh na prověření členů komisí, zhodnocení komisí v těch více než půlmiliardových zakázkách," vysvětlil Fischer.

Postupně by podobné prověrky měly "být protaženy" i do jednotlivých resortů. "Je tam možno uvažovat s bezpečnostními prověrkami ve smyslu prověření majetkových poměrů a podobně. Totéž by platilo u těch, kteří jsou na jednotlivých resortech zodpovědní za zadávání," uvedl premiér. Tito lidé podle něj už určením podoby zakázky mohou ovlivnit její výsledek.

Schůzky s lídry stran budou pokračovat. V pátek čeká Fischera setkání s předsedou Strany zelených Ondřejem Liškou, příští čtvrtek přijme šéfa KSČM Vojtěcha Filipa.

 

Právě se děje

Další zprávy