Topolánek a Klaus nad obědem dohadovali termín voleb

Domácí Domácí
6. 1. 2010 13:42
K prezidentovi se ještě chystá předseda ČSSD Jiří Paroubek

Praha - Spor o termín voleb do Poslanecké sněmovny pokračuje. Na datu, kdy Češi půjdou k volebním urnám, se na dnešním obědě neshodl s prezidentem Václavem Klausem ani předseda ODS Mirek Topolánek.

Jisté je tak v současnosti pouze to, že nové složení dolní komory parlamentu vyberou voliči během května, jak předepisuje Ústava.

"Apeloval jsem na pana prezidenta, ať ještě zváží termín voleb," řekl Topolánek novinářům skončení schůzky.

Sám se přiklání k dřívějšímu datu s ohledem na co nejrychlejší vznik politické vlády.

Politici a ústavní činitelé se střídají na Hradě již třetím dnem. V pondělí Klaus po schůzce s premiérem Janem Fischerem řekl, že by si představoval nejzazší možný termín, tedy pátek 28. a sobotu 29. května.

Naopak předsedové obou komor parlamentu se během úterního oběda přimlouvali k dřívějším termínům.

"Vláda, která z voleb vznikne, bude mít větší prostor na sestavení rozpočtu na rok 2011. Ten totiž bude složitější než na rok 2010 a i za čtrnáct dní se dá hodně stihnout," zdůvodňuje svůj návrh šéf Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). On sám preferuje termín 14. a 15. května.

V tom se s ním shodnou i předsedové dvou nejsilnějších stran. "Je to snaha urychlit volby tak, aby co nejdříve mohla nastoupit politická vláda a mohla zasáhnout do přípravy rozpočtu," komentoval snahy politických stran předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Prezidenta čeká ještě schůzka s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Ten na Hrad půjde příští pondělí.

 

Právě se děje

Další zprávy