NKÚ by mělo proklepnout i kraje, shodli se šéfové stran

Karel Toman
3. 1. 2010 16:10
Nejvyšší kontrolní úřad má mít pravomoci i v komunální politice, míní ODS a ČSSD
Foto: Ondřej Besperát

Praha - "Šťára" z Nejvyššího kontrolního úřadu na obecním nebo krajském úřadě? Dnes nevídané, po volbách to však může být reálná možnost.

Na tom, že rozšíření působnosti nejvyšší kontrolní instance právě na obce a kraje je nutné, se v neděli před kamerami shodli i dva rivalové Mirek Topolánek a Jiří Paroubek.

"Míra korupce je přímo úměrná množství přerozdělovaných peněz a počtu razítek po cestě," zdůvodnil Topolánek, proč by pro něj měl být právě boj proti úplatkářství a klientelismu hlavním bodem prohlášení vlády, kterou by po květnových volbách sestavoval on. Podle něj se totiž právě tato rizika na komunální úrovni zvyšují s rekordními sumami, které do ní mají v příštích letech přitéct z evropských fondů.

Korupce je prý téma

"Boj proti korupci" byl jedním ze tří hlavních bodů, které by prý ve svém vládním prohlášení jako budoucí premiér zvolil i Jiří Paroubek.

V této chvíli některá opatření potírajících klientelismus připravuje úřednický ministr vnitra Martin Pecina, nominovaný do kabinetu ČSSD. Mirek Topolánek v neděli naznačil, že ODS je dopředu nezavrhuje a "bude se o nich bavit". Odmítl je však označit za systémový protikorupční balíček.

Pecina mimo jiné navrhuje zavedení institutu korunního svědka a protikorupčního agenta.

Podle Topolánka to má však spíše uspokojit "mediální a veřejnou poptávku". Řešení šéf ODS vidí ve větší průhlednosti, prevenci a postihu. A hlavním nástrojem, jak toho dosáhnout je podle něj právě zavedení pravomocí NKÚ i do obcí a krajů, kde ji úřad zatím nemá.

"Průhlednost, větší pravomoci NKÚ, na tom se plně shodneme," reagoval předseda Paroubek.

Prorůstání politiky s netransparentními podnikatelskými kruhy jako velký problém vyplavaly znovu před koncem roku, v souvislosti s nábory tzv. černých duší v komunálních buňkách obou největších stran.

Snížíme počet ministerstev

Co dalšího čekat od obou vlád, pokud v květnových volbách uspěje jedna ze dvou hlavních stran?

V nedělním "volebním dotazníku" Otázek Václava Moravce se Paroubek s Topolánkem mimo jiné shodli, že například snížení počtu ministerstev a zeštíhlení některých centrálních úřadů. "Například Místní rozvoj je úplně nesmyslné ministerstvo," řekl Topolánek. Paroubek zase naznačil, že by po volbách provedl na ministerstvech audity od personálních po energetické.

Tři první kroky ve vládě Paroubek konkrétně jmenovat nedokázal, podle něj budce záležet na vládním prohlášení.

Topolánek řekl, že se bude okamžitě zabývat takzvanou exit strategií (neboli scénářem jak zemi po hospodářské krizi navrátit k normálnímu fungování) kterou připraví Fischerova vláda. Také bude chtít změnit kroky, které podle něj levice ve Sněmovně prosadí před volbami - jako jsou třinácté důchody, zrušení regulačních poplatků a naopak znovuzavedení proplácení prvních tří dnů nemocenské. Pokračovat chce Topolánek i v reformách, především zdravotnické a důchodové.

Věčný spor: zdraví a důchody

Paroubek si však o zdravotnických poplatcích nadále myslí, že je to nespravedlnost. Kromě "několika parametrických změn" podle něj není důvod měnit ani penzijní systém.

"Kolaps systému nehrozí," míní. Možnost dobrovolně z tohoto systému vybrat část svých naspořených peněz a vložit je do privátních důchodových fondů k soukromému dospořování, jak navrhuje ODS, Paroubek odmítá. Mezi důchodci by se zavedla nerovnost, a to se mu nelíbí.

Co čeká velké firmy

V dalším bodu "povolebních kroků" se oba předsedové vzácně shodli: vláda by měla dohlížet na tendr na rozšíření jaderné elektrárny Temelín. Příliš zasahovat by do něj ovšem neměla, prý aby neporušila zákon o akciových společnostech.

Na otázku, zda po vyhraných volbách plánují změny ve vedení některých státních a polostátních firem Paroubek odpověděl, že o tom neuvažoval a že ČSSD údajně "žádnou noc dlouhých nožů nechystá."

Povolební výměny na strategických úřadech jsou pravidelnou událostí.

A Topolánek rovnou naznačil, že se mu příliš nelíbilo jmenování Marcely Hrdé ředitelkou České pošty k letošnímu Novému roku.

Také by rád sloučil podniky MERO a ČEPRO, které shromažďují a strategické zásoby pohonných hmot, "aby měl stát stoprocentní kontrolu nad trubkami." K tomu podle něj nejspíš bude také potřeba nového manažera.

 

Právě se děje

Další zprávy