Klaus: Co bude za 100 let, nechme spisovatelům sci-fi

Domácí Domácí
1. 1. 2010 13:20
Prezident České republiky vystoupil s tradičním novoročním projevem

Praha - Loňský rok nebyl pro Českou republiku zdařilý, protože padla vláda a nepodařilo se zvolit novou. Letos nás ale čekají troje volby, ve kterých to můžeme změnit, řekl v novoročním projevu prezident Václav Klaus.

Ocenil zároveň práci úředníckého kabinetu Jana Fischera, který podle něj své úkoly zvládá "určitě lépe, než bylo všeobecně předpokládáno".

Naše ekonomika se loni - stejně jako ekomoniky dalších států - propadla do krize. Pokles hospodářského výkonu se podle Klause dotýká všech bez výjimky.

"Je třeba, abychom se o tento pokles podělili dnes a neřešili to na úkor našich dětí. Je nezodpovědné, když si některé profesní či sociální skupiny nárokují, že se právě jich tento všeobecný pokles netýká," kritizoval prezident.

Trojí volby

Zároveň řekl, že v letošním roce se ekonomika zřejmě začne vzpamatovávat. Stát ale bude mít s hospodařením velké problémy. Občané nebudou chtít, aby se zvyšovaly daně, ale zároveň nebudou chtít připustit omezení toho, co od státu dostávají, řekl prezident. Řešení tohoto hlavolamu očekává od nové vlády vzešlé z voleb.

Ty nás v roce 2010 čekají celkem troje: sněmovní, senátní a komunální.

Václav Klaus v projevu zdůraznil, že za to, jak dopadnou, neseme zodpovědnost my všichni. Budoucnost začíná už teď a o tom, jaká bude, rozhoduje to, co uděláme dnes, zítra, pozítří, řekl.

Kolik ušetřit

Prezident také vyzval k pomoci potřebným, ovšem zejména tam, kde to má smysl a kam dohlédneme:

"Dříve než pošleme peníze na konto nějaké organizace, která jich část přepošle do zahraničí, podívejme se, jak žijí naši sousedé, jak žijí lidé v našem domě, v naší vesnici, v našem městě. Rozhlížejme se kolem sebe. Žijme více v realitě skutečné, než v realitě televizní," řekl Klaus.

Varoval také před nasloucháním hysterickému volání po zastavení ekonomického růstu a pokroku. Chovat se šetrně, racionálně a odpovědně k přírodě je podle něj absolutní povinností každého. Ale není možné předpovědět, kolik zdrojů musíme ušetřit pro budoucí generace, a zda budou vzhledem k technickému vývoji vůbec zapotřebí.

"Nežijeme z jakékoli benevolence minulých generací a zatím nic nedlužíme generacím budoucím. Jediné, co bychom jim mohli zůstat dlužni, by bylo to, kdybychom po sobě nezanechali svobodnou a prosperující společnost," řekl Klaus.

Právě v tomto smyslu dělejme dnes, zítra, pozítří to nejlepší, co umíme. Co bude za sto let, nechme spisovatelům sci-fi literatury, dodal na závěr prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy