Stanu se reformátorem, najdu 120 miliard, slíbil Janota

Petr Holub
14. 12. 2009 23:30
Česko by tak do roku 2013 splnilo maastrichtská kritéria, jak vyžaduje Evropská komise
Koruna. Ilustrační foto
Koruna. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - "Premiér Fischer mě přesvědčil, že se nám podaří ozdravit veřejné finance i v dalších letech," vysvětlil ministr financí Eduard Janota v pondělí klíčový důvod, proč nesložil funkci ministra financí. O rezignaci přitom v minulých dnech sám mluvil

Na dotaz Aktuálně.cz pak Janota připustil ještě víc: že prý stále existuje možnost, aby Česko splnilo žádost Evropské komise, podle níž se má v letech 2011-1013 snižovat schodek veřejných financí ročně o procento HDP.

Tím by se české veřejné finance vešly do jednoho z tzv. maastrichtských kritérií, podle kterého nesmí deficit překročit tři procenta HDP.

Žádný balíček, bolestivý balík

Pro ministra to znamená, že nejpozději v dubnu předloží návrh rozpočtu na rok 2011 a zároveň rozpočtový výhled do dvou dalších let. V obou materiálech navrhne, jak každoročně snížit schodek o 40 miliard korun.

"Nepůjde to beze změny některých zákonů," podotýká Janota s tím, že potřebné novely předloží v detailním znění s konkrétními paragrafy. "Nechci tomu říkat balíček," upozorňuje ministr s tím, že změny budou hlubší a veřejnost prý budou víc bolet.

Zákony může teoreticky schválit ještě stávající parlament, pokud je vláda předloží sněmovně koncem ledna. "Když nebudou návrhy akceptovány, tak problém zůstane pro příští vládu," shrnul lakonicky ministr.

Možnosti tu jsou

Konkrétní návrhy zatím ministr ani vláda nezveřejnili. V debatách se objevily návrhy zrušit státní příspěvek na stavební spoření a návrat k progresivní dani z příjmu. Obě opatření vynesou rozpočtu zhruba 20 miliard.

Dalších 12 miliard je možné získat zvýšením daně z přidané hodnoty o jedno procento.

Experti z České bankovní asociace připustili, že vláda může zvýšit majetkové daně, které má Česko nejnižší v Evropě. Pokud se tyto daně zdvojnásobí, vynesou stejnou částku jako vyšší DPH.

Česko může ušetřit významnou částku, pokud najde jiné financování dopravních investic. Jen v příštím roce se rozpočtový příspěvek Státnímu fondu dopravní infrastruktury zvyšuje o 20 miliard.

Tentokrát konzervativně

Během jednání vlády našel Janota s dalšími ministry ještě řešení, jak udržet schodek v příštím roce pod plánovanou hranicí 5,3 procenta HDP, tedy dvěma sty miliardami.

Původní plán byl ohrožen ve třetím čtení rozpočtu, když levice přesunula výdaje za 12 miliard mezi jednotlivými kapitolami. Tři miliardy dokonce odebrala z penzí, nemocenské a splátky státního dluhu, k těmto výdajům je přitom stát zavázán zákonem.

Rozhodující částku čtyři miliardy vláda získá tím, že zmrazí pět procent výdajů každého ministerstva. Pokud bude v polovině roku vidět, že se rozpočet vyvíjí oproti předpokladům lépe, resorty dostanou peníze nazpátek.

Ministr financí přitom vylučuje, že Česku v příštím roce hrozí stejný propad daňových příjmů, jako letos. Rozpočet na rok 2009 například počítal se osmiprocentním zvýšením mezd. Stagnace platů se pak stala hlavním důvodem, proč se příjmy propadly o 200 miliard.

"Profesor Švejnar a jeho tým potvrdili, že náš návrh na příští rok je konzervativní," dává jeden z argumentů Janota. Podle rozpočtu na rok 2010 se objem zvýší jen o procento.

 

Právě se děje

Další zprávy