ČSSD ztratila na volbách 130 milionů. Srovná to stát

Sabina Slonková, Petr Holub
11. 12. 2009 10:25
ODS řeší před jarní kampaní vážné finanční těžkosti, sociální demokracie je na tom líp
Proč neutrácet? Vždyť vyhrával volby.
Proč neutrácet? Vždyť vyhrával volby. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zatímco politici ODS řeší před jarní předvolební kampaní vážné finanční těžkosti, sociální demokracie je v klidu. A to i přesto, že kvůli odsunutí voleb museli v Lidovém domě odepsat téměř sto třicet milionů korun.

Sociální demokracie je totiž na rozdíl od svých politických konkurentů právě díky Lidovému domu zámožnou stranou.

A stranické účty navíc dorovnají příznivé výsledky předchozích senátních a krajských voleb, za které všechny strany dostávají od státu dotace. Spolu s příspěvkem za poslance a evropské volby si letos sociální demokraté mohou připsat celkem 180 milionů korun.

ČSSD nadto nakonec nemusela platit stornopoplatky za zastavené kampaně své "dvorní" agentuře Médea. Tu ovládá mocný mecenáš bývalé zelené poslankyně Olgy Zubové, kterou sociální demokraté pustili dodatečně na volitelné místo pražské kandidátky.

Strany čekají čtvery volby

"Ten dopad nakonec nebude tak tvrdý. I přesto, že příští rok bude finančně náročný, jsme schopni to zvládnout," uvedl manažer volební kampaně ČSSD Jaroslav Tvrdík.

V příštím roce čekají politiky hned čtvery volby: po květnových do sněmovny se budou dovolovat senátoři ve třetině obvodů, znovu se budou rozdávat karty v Praze a na podzim budou i komunální volby.

ČSSD předpokládá, že volby zaplatí z velké části právě díky příspěvkům od státu.

Jak velkou sumu hodlá strana na příští rok na volby uvolnit, zatím manažer Tvrdík nechtěl zveřejnit. Hodlá to říct nejprve svým kolegům na dnešním zasedání vedení strany, které bude rozpočet na příští rok projednávat.

"Mám připraveno několik variant, pro které je možné se rozhodnout," dodal Tvrdík.

Úvěr na obzoru

Sociální demokraté nicméně i tak počítají s tím, že v příštím roce budou muset s nejvyšší pravděpodobností požádat banku o krátkodobý překlenovací úvěr.

A to právě do té doby, než jim přijdou na účet státní dotace.

"Vyloučeno to není, ale půjde skutečně o velmi krátkou dobu," uvedl Tvrdík.

Podstatnou část rozpočtu strany naplňují příjmy z pronájmů nemovitostí, za loňský rok to bylo 20 milionů.

Několik milionů dostává sociální demokracie pravidelně od dárců. Loni to bylo 38 milionů, ale dvě třetiny přišly ze společnosti Cíl, kterou ČSSD vlastní.

Zlatá žíla v Cíli

Právě Cíl představuje pro ČSSD velkou výhodu ve srovnání s konkurencí.

Kromě toho, že si od ní podle potřeby občas půjčí (v roce 2006 to bylo například sto milionů), chodí od ní dary, aniž by strana musela odtajnit její hospodaření. Zákon jí totiž neukládá, aby detailně rozepsala a zveřejnila, jaké peníze přes firmu "protekly".

Sociálně demokratický Cíl byl založen za první republiky, ČSSD jej oživila po listopadu 1989.

V minulých letech jej pak využívala k maskování sponzorů, kteří peníze nejprve poslali na účet Cíle a teprve z něj putovaly na stranické konto. V kolonce dárci se pak objevilo pouze jméno Cíl.

ČSSD tvrdí, že firma je na tom tak dobře, že skutečně může do Lidového domu posílat desítky milionů.

Předseda představenstva Cíle Zdeněk Uhlíř v minulosti uvedl, že firmu kromě reklamní a nakladatelské činnosti "živí" majetek ČSSD, který spravuje. "Až patnáct miliónů korun ročně získává Cíl jen z úroku z pohledávky, která vznikla prodejem pozemků vedle Lidového domu. Pohledávka je splatná až v roce 2018 a ty úroky na dary pro ČSSD bohatě stačí," prohlásil.

 

Právě se děje

Další zprávy