Rozpočet prošel. ČSSD s KSČM rozbily úsporný balíček

Domácí Domácí
9. 12. 2009 20:23
Přidáno dostali zemědělci, učitelé, státní zaměstnanci i sociální služby
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ve velké drama se změnilo ostře sledované třetí čtení návrhu státního rozpočtu na příští rok. Do poslední chvíle nebylo jasné, zda bude schválen.

Levicovým stranám se večer podařilo protlačit sněmovnou všechny své doplňující návrhy. Ty znamenají zvýšení výdajů o 12 miliard korun.

Před neschválením rozpočtu poté v nebývale naléhavém projevu poslance varoval premiér Jan Fischer. Nejdříve konstatoval, že se poslanci ČSSD a KSČM rozpočet zásadně změnili, takže hrozí deficit ve výši kolem 5,7 procenta HDP.

"Způsobilo to i to, že pravá část politického spektra, poslanci ODS a TOP 09, pozbyli ochotu pro tento návrh státního rozpočtu zvednout ruku," řekl Fischer.

Poté apeloval na pravicové poslance, aby přesto rozpočet pomohli schválit. Vše je podle něj lepší, než rozpočtové provizorium, které by nastalo, kdyby rozpočet neprošel.

Přestože Fischer prohlásil, že tzv. Janotův úsporný balíček byl rozbořen, nezmínil v projevu, že by on, nebo ministr financí uvažovali o demisi.

Poslanci ODS si po projevu vzali přestávku na poradu. Po ní oznámili, že pro rozpočet nezvedne ruku ani jeden poslanec ODS, nicméně umožní, aby rozpočet prošel tím, že před hlasováním odejdou ze sálu.

Hlasy 81 poslanců pak byl státní rozpočet schválen. Proti bylo 31 zákonodárců z 114 přítomných.

Levice prosadila vše co chtěla

Při večerním důležitém hlasování o pozměňovacích návrzích byla levice mnohem úspěšnější než pravice. Všechny klíčové návrhy sociálních demokratů totiž byly přijaty.

Znamená to, že poslanci přerozdělili 12 miliard korun přesně tak, jak levicové strany chtěly: necelé 4 miliardy přidali sociálním službám, 3,7 miliardy na platy státních zaměstnanců, skoro 3 miliardy na platy učitelů v krajích a 1,5 miliardy na podporu zemědělcům.

Přečtěte si: Pijavice i hry na chytrého. Tak řeší poslanci rozpočet

Zvýšení platů státních zaměstnanců a učitelů prošlo o jediný hlas. ČSSD a KSČM pomohli tři nezařazení poslanci: Olga Zubová, Věra Jakubková a Evžen Snítilý.

Pro podporu zemědělců zase zvedli ruce lidovci, stejně jako pro přidání sociálním službám, kde se k nim přidali i zelení.

Buďte zodpovědní

Levice a pravice se celý den hádaly o to, kolik peněz rozdělí. I rozprava se zvrhla ve změť výpadů.

Schůzi dopoledne zahájil premiér Jan Fischer. "Rozpočet je schodkový, ale zemi nezadluží," obhajoval návrh hospodaření státu na příští rok.

Zostra se pustil do některých návrhů z dílny levicových zákonodárců, jako je například zvyšování prostředků na platy státních zaměstnanců, a to na úkor splátek státního dluhu. "Ve výsledku jde o zvýšení deficitu," zlobil se. "Věřím, že rozhodnete odpovědně," uzavřel svůj projev.

Ministerský předseda Jan Fischer na posledních konzultacích v Bruselu 13. října. Vláda musí do Bruselu vyslat kandidáta do Evropské komise, což zatím neučinila.
Ministerský předseda Jan Fischer na posledních konzultacích v Bruselu 13. října. Vláda musí do Bruselu vyslat kandidáta do Evropské komise, což zatím neučinila. | Foto: Reuters
DOKUMENT:
Projev premiéra Jana Fischera k poslancům

I ministr financí Eduard Janota varoval, že některé plány ČSSD a KSČM mohou zapříčinit, že by deficit pro příští rok mohl z plánovaných 5,3 procenta HDP vzrůst až na 5,8 procenta.

Prvním z poslanců, který se postavil za řečnický pultík, byl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Návrh Fischerovy vlády ocenil jako realistický a naznačil, že ho sociální demokraté podpoří. A schválení rozpočtu označil za státnické gesto.

Ve svém projevu neopomněl zmínit svoji agendu posledních měsíců - zkritizovat vládu Mirka Topolánka a loňský návrh rozpočtu z dílny tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska.

Pak se ovšem debata změnila v exhibici řečníků, kteří se předháněli, kdo koho více urazí.

"Vy jste totiž typická pijavice přisátá na veřejných penězích, kdy podnikáte s veřejnými penězi, podnikáte s penězi obcí, Evropské unie, s dotacemi," osočil například David Rath (ČSSD) Davida Šeicha (ODS).

"Očekával bych omluvu pana poslance, hejtmana a podnikatele ve zdravotnictví a sběratele drahého umění, pana poslance Ratha," opětoval výpad občanský demokrat.

Boj o miliardy "pro lidi"

Až po obědě došlo částečně na řešení rozpočtu.

Sociální demokraté z jednání stáhli několik návrhů na přesuny peněz uvnitř hospodářského plánu. Týkaly se Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), podpory slabých regionů, rozvoje Brdska a provozu sportovišť.

Hlavní položky, navržené ČSSD, KSČM nebo KDU-ČSL, tedy navýšení objemu peněz na sociální služby, na přímé platby zemědělcům a na platy státních zaměstnanců, zůstaly ve hře.

ODS potvrdila, že pro rozpočet zvedne ruku pouze v případě, že levice je levice neprosadí. 

KSČM: My za rozpočet zodpovědní nejsme

Pomyslným jazýčkem vah byli tak komunisté, kteří avizovali, že návrh socialistů podpoří, ale pro rozpočet jako celek hlasovat nebudou.

A svůj postoj zopakovali i ráno před začátkem samotného jednání sněmovny.

"Rozpočet je protirůstový," hřímal na tiskové konferenci předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik. "Chováme se jako legitimní opoziční strana a ctíme usnesení našich stranických orgánů," dodal.

Ruce pryč od rozpočtu dával i šéf komunistů Vojtěch Filip. "Za přijetí rozpočtu je odpovědná ta část politického spektra, která sestavila tuto vládu."

Policisté vyrazili do ulic

Malou Stranu ráno kvůli rozpočtu zaplnili policisté a hasiči. Před Poslaneckou sněmovnou protestovali proti zamýšlenému snižování platů státních zaměstnanců. Návrh počítá s tím, že mzdy příští rok klesnou o 4 %. Odboráři ovšem tvrdí, že reálný pokles bude o sedm procent. A žádali zachování letošní úrovně platů.

Například průměrně placený policista by podle předsedy policejních odborů Milana Štěpánka přišel až o 1300 korun měsíčně.

Odboráři proto chtějí, aby poslanci podpořili pozměňovací návrh Bohuslava Sobotky, který chce přidat ministerstvu vnitra peníze a platy státních zaměstnanců pouze zmrazit. Státní kasu by to přišlo na necelých 7 miliard korun.

V minulých dnech se do Prahy sjeli i zemědělci a učitelé.

 

Právě se děje

Další zprávy