Stát se kvůli bývalým bytům OKD obrátí na soud

ČTK ČTK
3. 12. 2009 14:33
Ministerstvo financí chce, aby měli nájemníci předkupní právo
Úřad ministra Edvarda Janoty požádá soud o předběžné opatření v případu bytů po společnosti OKD
Úřad ministra Edvarda Janoty požádá soud o předběžné opatření v případu bytů po společnosti OKD | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstvo financí by mělo požádat soud o předběžné opatření, aby společnost RPG Indrustries nemohla nakládat s byty bývalé OKD jinak, než že je nabídne k prodeji nájemníkům.

Současně by mělo uplatnit veškeré možné sankce, které plynou z možného porušení smlouvy s touto společností.

Sněmovna dnes v tomto smyslu přijala dvě usnesení poté, co vyslechla zprávu ministra financí Eduarda Janoty o aktuálním vývoji kauzy.

Ta vznikla poté, co společnost RPG Industries vypověděla část smlouvy z roku 2004, která se týká předkupního práva současných nájemníků na byty.

Ministerstvo považuje tento závazek i nadále za platný, v listopadu kvůli tomu podalo určovací žalobu k rozhodčímu soudu při hospodářské a agrární komoře.

Rozhodnutí o předběžném opatření, které navrhli lidovci, poslanci schválili bez větších problémů.

Ministr Janota uvedl, že podle právních analýz, které má k dispozici, soud žádost o předběžné opatření patrně zamítne. Poslance ale ujistil, že žádost podá. "Udělám vše pro to, aby došlo k předběžnému opatření na majetek," prohlásil.

Zásadně ovšem nesouhlasil s druhým usnesením, které navrhl místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD).

V něm totiž sněmovna prohlašuje, že byla porušena smlouva z roku 2004 a ministerstvo financí by mělo proti vlastníkovi bytů uplatnit všechny právní sankce.

Poslanci ODS proti usnesení podali námitku s tím, že sněmovna nemůže rozhodovat o platnosti smlouvy. V hlasování ovšem námitka nebyla přijata.

Ohradil se i Janota. "Nemohu souhlasit s tím, že mám uplatnit sankce, protože mám v ruce audit, který hovoří o něčem jiném," uvedl. Usnesení ovšem hlasy levice a některých lidovců prošlo.

Střet zájmů?

Rozhodnutí předcházela více než hodinová debata o výsledku auditu, který si ke kauze nechalo zpracovat ministerstvo financí.

Místopředseda sněmovny Zaorálek například kritizoval, že audit prováděla společnost Allen&Overy, která pracovala současně pro stát i pro společnost RPG Industries.

"Zabývala se tím na obou stranách sporu. Konflikt je evidentní. Tento materiál pokládám za další důkaz, že smlouva byla porušena," prohlásil Zaorálek.

Lidovec Jiří Carbol pak auditu vyčetl, že se nezmiňuje o vypovězení předkupního práva. Janota poslancům slíbil, že se setká s představiteli občanského sdružení BYTYOKD.CZ a majitelem bytů, a poté podá poslancům další zprávu.

 

Právě se děje

Další zprávy