Rozpočet rýsuje novou koalici. Levice + lidovci = 106

Petr Holub
2. 12. 2009 18:31
ČSSD, KSČM a KDU-ČSL plánují společně přerozdělit miliardy v rozpočtu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sociální demokraté, komunisté a lidovci stojí před dohodou, jak přerozdělit miliardy v rozpočtu, k němuž ve středu poslanci přednášely pozměňovací návrhy.

Programovým základnem, na němž se tyto tři strany shodnou, je pomáhat důchodcům, učitelům a zemědělcům. Chtějí jim z rozpočtu v příštím roce přilepšit o 12 miliard. 

Prosadit své plány v závěrečném hlasování mohou - dohromady má spojení lidovců s levicí většinu 106 hlasů.

Dohoda nicméně může ještě ztroskotat. Na tom, že částku 12 miliard musí rozpočtová koalice podle rozpočtových pravidel škrtnout v jiných kapitolách.

Snad se protneme

ČSSD chce škrtnout 5 miliard pro stavby dálnic, tři miliardy z odškodnění obětí trestných činů a minulého režimu, skoro 2 miliardy na výplatě důchodů a nemocenské, miliardu ze splátek státního dluhu.

Komunisté nechtějí snižovat výdaje na penze a nemocenskou a chtějí miliardu ušetřit na vojenské misi v Afghánistánu. Také lidovci chtějí nejvíc uspořit na armádě, zvláště při nákupu transportérů.

Komunisté a lidovci také zatím pochybují o snižování dotací na dálnice. "Myslím ale, že se dohodneme," míní rozpočtový expert KSČM Jiří Dolejš. Jeho stranické kolegy může uspokojit příslib, že se peníze pro dálnice dorovnají z dividend státní společnosti ČEZ.

"Ještě se uvidí, jestli se protneme," potvrzuje další jednání také místopředseda KDU-ČSL Jiří Carbol.

Janota: Zvýší tím deficit

Přesuny v rozpočtu odmítá ODS a také jeho autor, ministr financí Eduard Janota.

Podle něho se tím zpochybní úsporné zásahy, které v rozpočtu prováděla Fischerova vláda: "Pokud všechny změny projdou, tak se dá říct, že z úsporného balíčku nic nezbude," míní ministr.

Nejvíce mu vadí, že strany škrtají v tzv. mandatorních výdajích.

Na papíře sice mohou ušetřit peníze za nemocenskou, důchody a státní dluh, ve skutečnosti se však stejně budou muset vyplatit. "Tím se fakticky schodek zvyšuje," upozorňuje Janota.

Ministr proto ještě bude jednat s předsedy parlamentních stran.

Jistota pro domovy důchodců

ČSSD má jinou strategii.

"Budeme hledat podporu napříč poslaneckou sněmovnou a budeme vděčni za každý hlas," popsal další postup její místopředseda Bohuslav Sobotka. Návrhy své strany zdůvodňuje tím, že chce pomáhat jen těm, kdo to opravdu potřebují, a škrtat jen v položkách, které se v novém rozpočtu zvyšují.

Největší šanci na zvýšení dotací má kapitola sociální služby, která zajišťuje příjmy pro domovy důchodců a sociální ústavy. Téměř čtyři miliardy jim slibuje ČSSD, KSČM i KDU-ČSL a nezbytnost vyšších dotací připouští i ODS a ministr Janota.

Místopředseda ODS Petr Nečas připomněl, že tři miliardy se najdou během roku, protože se očekává vyšší výnos daně z přidané hodnoty.

Ministr financí Eduard Janota je pak může mimořádně odeslat do ústavů. "Tento návrh se mi jeví jako rozumný a osobně bych ho podpořil," potvrdil Janota.

Učitelé před dohodou

Bez problémů bude také zvýšení dotací o jeden a půl miliardy pro zemědělce. Argument sociálních demokratů, že se české dotace pouze přibližují těm, které dávají rolníkům v západní Evropě, akceptují komunisté i lidovci.

Strany ještě budou jednat o zvýšení platů pro státní zaměstnance. Nejistý výsledek přiměl místopředsedu Sobotku, aby svůj návrh rozdělil na dvě části. Podle první z nich půjde 3,7 miliardy na platy policistů, hasičů a úředníků. Tato částka zaručí, že se platy na ministerstvech nebudou v příštím roce snižovat. Stejný efekt má mít pro učitele obnos 3,1 miliardy odeslaný do škol.

Právě učitelé si mohou být dorovnáním platů téměř jisti. Při hlasování ve školském výboru jim už chtěli pomoci všichni levicoví a křesťanští poslanci.

Levice válcuje sněmovnu

Zástupci tří stran zpochybňují scénář, podle kterého po rozpočtovém testu převezmou kontrolu nad veškerým děním ve sněmovně. Dosavadní hlasování na probíhající schůzi však dokumentují dalekosáhlou shodu.

ČSSD, KSČM a lidovci společně přehlasovali Senát, který zamítl zákon o zákazu privatizace ruzyňského letiště. Stejná koalice přehlasovala námitky Senátu proti sněmovnímu plánu, který zavazoval vládu, aby každoročně dotovala Státní fond rozvoje bydlení a tím stavby sociálních bytů.

Koalice 106 také v prvním čtení prosadila zákon, který ruší dočasné snížení mateřské.

Opatření Janotova balíčku šetří rozpočtu v příštím roce 1,5 miliardy korun, podle levicových a křesťanských poslanců však není možné šetřit na rodinách. Chtěli zákon projednat zrychleně, aby se mateřská v lednu vůbec nesnížila, jejich záměr však zablokovala ODS, která zrychlené jednání vetovala.

 

Právě se děje

Další zprávy