Ministři mizí v Bruselu, Klaus za ně jmenoval náhrady

Martina Machová Martina Machová
30. 11. 2009 15:26
Dopolední jednání vlády proběhlo ještě v původní sestavě
Foto: Reuters

Praha - Tři hodiny po poledni jmenoval prezident Václav Klaus trojici nových ministrů úřednické vlády Jana Fischera.

Dva nastoupili na uvolněná místa svých předchůdců, třetí ministerský post vznikl nově jako součást dohody dvou nejsilnějších stran při volbě nového českého eurokomisaře.

Za občanské demokraty usedne nově ve vládě Juraj Chmiel, který dosud působil jako velvyslanec České republiky v Austrálii. Na pozici ministra pro evropské záležitosti vystřídá Štefana Füleho, který nahradí Vladimíra Špidlu při Evropské komisi.

Do Bruselu se vrací i dosavadní ministr pro životní prostředí Ladislav Miko. Nahradil jej jeho náměstek Jan Dusík, který byl rovněž jako jeho předchůdce nominovaný Stranou zelených.

Na nově vzniklé místo ministra a předsedy Legislativní rady nastoupil Pavel Zářecký, jenž byl vybrán do úřednického kabinetu sociálními demokraty.

Právě jeho post vznikl jako dohoda předsedů Jiřího Paroubka (ČSSD) a Mirka Topolánka (ODS) při hledání nového českého eurokomisaře.

ČSSD se totiž v původní sestavě Fischerova kabinetu podařilo obsadit obě ministerstva zabývající se zahraniční politikou země. Poté, co se uvolnilo místo Štefana Füleho, projevila zájem o ministerstvo pro evropské záležitosti ODS.

Aby zůstal poměr sil ve vládě vyrovnán, politici se dohodli na obnovení praxe, kdy Legislativní radě vlády předsedá na resortu spravedlnosti nezávislý ministr. Dosud jí totiž vedla ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Noví ministři si převezmou úřady ještě dnes. Dopoledne se přitom jednání vlády účastnili ti končící. Premiér Fischer jim za práci poděkoval.

"Působili dobře nejen tím, jak vedli své resorty, ale také tím, že byli ministři velice komunikativní. Posilovali vnitřní interakce ve vládě," řekl po zasedání vlády její předseda.

 

Právě se děje

Další zprávy