TOP 09 zahájila seznamovací sněm. Za hodinu bylo hotovo

Martina Machová Martina Machová
27. 11. 2009 22:17
V sobotu delegáty čeká volba vedení
Z Miroslava Kalouska dobrá nálada první den jen sršela. Na pohled si ustavující sněm své strany užíval
Z Miroslava Kalouska dobrá nálada první den jen sršela. Na pohled si ustavující sněm své strany užíval | Foto: Jan Langer

Praha - Seznamovací sněm Kalouskovy a Schwarzenbergovy strany začal. Po úvodní lovecké fanfáře, odhlasovali delegáti v rychlém sledu "formality" jako stanovy a stranické komise a byl konec.

To, o čem se straníci zavedených partají běžně handrkují dlouhé hodiny, netrvalo TOP 09 ani šedesát minut.

Začali v 18:09. "Když ještě chvilku vydržíte, skončíme v 19:09," žertoval po oficiálním ukončení prvního kongresového dne generální sekretář strany Václav Kubata.

Ve ztichlém sále disciplinovaně vystřelovaly ruce s kartičkami jako by v něm seděl jeden muž a ne skoro 170 delegátů. Ženy mezi nažehlenými obleky není téměř vidět.

"Otec zakladatel" Miroslav Kalousek si mohl bez velkých obav dovolit i drobné korekce schvalovaných dokumentů přímo na place. Duo Schwarzenberg - Kalousek si odváží přerušit ostatní straníci jen sporadicky. 

Rychlost překvapila i samotné dramaturgy večera. "Kdybychom udělali sněm jednodenní, určitě by se to někde zaseklo," komentoval hodinový kongresový den exministr financí. 

Foto: Jan Langer

Rychlost? Protože se neznáme

"To je kvůli tomu, že se navzájem ještě neznáme. A to i v rámci krajských organizací," míní jeden z delegátů, bývalý lidovec Josef Kabiš. Přijel z Nymburka.

"Například my jsme měli krajskou konferenci před několika dny. Museli jsme mít před sebou jmenovky," líčí úskalí vznikající strany.

Otázku, proč odešel od KDU-ČSL odhání mávnutím. "Raději ne," plaše se usmívá.

Že je TOP 09 stále ještě show dvou mužů dokládají i reakce straníků na své prozatímní vedení.

Foto: Jan Langer

"Hele, za námi je kníže," obrací se ke svým kolegům jeden z ústeckých delegátů a spolu se svým kapesním fotoaparátem se přidává k novinářům obstoupivších Schwarzenberga. Mnozí mají na klopách připíchnuté odznáčky s jeho podobiznou.

Obdobné zvědavé pohledy a rozruch vzbuzuje i přítomnost Miroslava Kalouska.

"Zítra to bude lepší, aspoň trochu se přes noc seznámíme," mudruje hlouček moravských TOPáků a rozhlíží se zkoumavě po sále.

Seznamka pokračuje...

Regionální dělení se ale drží i později, když se delegáti rozprchnou po barech a restauracích hotelu. Pije a jí se za své. Zápisné na kongres činilo dva tisíce.

Že je sjezd hlavně seznamovací přiznává i člen přípravného výboru a jeden z mužů, o kterých se spekuluje jako o místopředsedovy, Jaroslav Drábek.

"Některé už znám. Objeli jsme většinu krajů," přiznává.

Kongres pokračuje v sobotu v 9:09. Na programu je volba vedení, velká překvapení se ale nečekají. Předsedou bude s vysokou pravděpodobností Karel Schwarzenberg, jeho zástupcem Miroslav Kalousek. 

 

Právě se děje

Další zprávy