Protest na severu. Opouštějí ODS, opanoval ji byznys

Eliška Bártová Eliška Bártová
20. 11. 2009 16:05
Společně s exstarostou Litvínova plánují odchod ze strany desítky dalších lidí
Bývalý litvínovský starosta Milan Šťovíček. Získával nejvíc prefrenčních hlasů, teď v ODS končí
Bývalý litvínovský starosta Milan Šťovíček. Získával nejvíc prefrenčních hlasů, teď v ODS končí | Foto: Ondřej Besperát

Litvínov - Těsně před kongresem má Občanská demokratická strana problém v Ústeckém kraji. Její řady tam hodlají opustit hned desítky členů.

Jde především o reakci na to, jaké poměry na severu Čech ve straně panují a jací lidé ji v regionu reprezentují.

"Strana se odtrhla od běžného života, vytratil se program, cíle, místo toho nastoupilo politikaření a byznys," popisuje své motivy k odchodu bývalý starosta Litvínova a místopředseda oblastní rady ODS Milan Šťovíček. "V ODS jde nyní o boj o moc a získání vlivu určitých skupin. S takovými lidmi já nechci být na jedné kandidátce."

Před vlivem "gubernátorů" a "kmotrů" v regionálních sdruženích strany nedávno varoval také předseda strany Mirek Topolánek, který se však sám nechová transparentně. Dosud například nevyjasnil, komu patří vila, ve které strávil dovolenou v Toskánsku.

Ke kritice poměrů v ODS se přidal také místopředseda strany. "Propojují se podnikatelské skupiny se strukturami ODS a to je hrozba pro vnitrostranickou demokracii," řekl Aktuálně.cz Petr Nečas.

Osobní zájmy nad veřejnými

Bývalý litvínovský starosta Šťovíček rezignoval na všechny své funkce ve straně letos v září. Zároveň ohlásil, že ke konci prosince - kdy skončí platnost členského příspěvku, přestane být jejím členem.

Šťovíček přitom od roku 1994 pravidelně získával nejvyšší počet preferenčních hlasů a ODS v Litvínově vyhrála každé volby.

Dnes Šťovíček říká, že se poměry ve straně velmi změnily, ODS podle něj zcela rezignovala na politiku. "Nyní to je o honbě za vlastním prospěchem" upozorňuje. "Nadřadily se osobní zájmy nad veřejnými."

Zakázky pro zastupitele

Předseda ODS Topolánek chce s gubernátory skoncovat
Předseda ODS Topolánek chce s gubernátory skoncovat | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Šťovíček ještě coby starosta Litvínova upozorňoval na nekalé praktiky v Litvínově a na přidělování zakázek firmám zastupitelů jak z řad ČSSD, tak z domovské ODS.

Následně však byl kritizovanými zastupiteli z čela města odvolán. Jeho nástupce Daniel Volák (ODS) je jedním z těch, kdo milionové zakázky získal. Za 6,4 milionu korun právně zastupuje město.

S pučem na radnici projevila nesouhlas řada občanů, na protest proti novému vedení přišli demonstrovat na radnici a nového starostu Voláka označili za "kmotra". Litvínovští také sepsali proti novému vedení petici s 1 500 podpisy.

Volák však ve vedení města zůstal a následně místo Šťovíčka získal licenci pro vedení místní organizace ODS.

Nechutné praktiky

Kromě bývalého starosty se nyní chystá stranu s koncem roku údajně opustit také desítka dalších členů ODS.

"Přesný počet nejsem schopen říci, ale podle toho, jak jsem s nimi hovořil, odhaduji, že jich bude několik desítek," uvedl ve čtvrtek před kongresem strany Šťovíček.

Mezi nimi bude také bývalá místostarostka města Jarmila Staňková, která je členkou ODS od jejího vzniku.

"Ti, co se nyní dostali na Litvínovsku k moci, to je podnikatelská klika, která chtěla navěsit své firmy na městský rozpočet, kde mají jistý tok peněz," říká bývalá učitelka. "Díky nechutným intrikám se jim to podařilo. A na tom se já nechci podílet."

Staňková je proto rozhodnuta - stejně jako Šťovíček - ukončit své členství ve straně s koncem roku.

Na pěší zóně v Litvínově se běžně prohánějí Hummry
Na pěší zóně v Litvínově se běžně prohánějí Hummry | Foto: Ludvík Hradilek

Někteří dlouholetí členové ODS už stranu opustili. "S nástupem Voláka (Daniel Volák - pučem dosazený starosta Litvínova) do vedení města a do čela místního sdružení nastala podivná atmosféra klientelismu," vysvětluje Petr Loos jeden z důvodů, proč z ODS už v březnu odešel.

Očista ODS

Jedním z těch, kteří svoji další existenci ve straně zvažují, je bývalý člen litvínovské buňky Petr Chýle.

"Čím dál tím víc se přestávám s ODS ztotožňovat. Do strany se dostali lidé, kteří do ní nevstupovali z přesvědčení podílet se na politice, ale aby umožnili konkrétním lidem dostat se k moci," upozorňuje Chýle. "To, co se stalo v Litvínově je bezprecedentní - pučem byl odvolán lídr komunálních voleb, jenž ODS vyhrával volby a do čela dosazeni právě takoví lidé."

Podle Chýleho by jeho rozhodnutí odejít z ODS mohlo zvrátit, pokud by se strana "očistila a zbavila lidí, kteří ji využívají pouze pro svůj prospěch".

Spojení byznysu a politiky

Před situací v ODS varoval také místopředseda strany Petr Nečas. "Obecně je situace v oblastních a regionálních sdružení velmi znepokojivá," řekl Aktuálně.cz. "Dochází k propojování podnikatelských skupin se strukturami ODS a to je hrozba pro vnitrostranickou demokracii."

Nečas na nebezpečí spojování světa politiky a byznysu upozorňoval už na loňském kongresu strany. Kritizoval především nabírání "černých duší."

Tomu by napříště mělo zabránit odebírání licencí, nebo pozastavení licence celého oblastního sdružení. "Také je legitimní debata o stropu počtu delegátů," říká Nečas. "Navrhoval bych, aby se počet delegátů neodvíjel od počtu členů strany, ale od počtu hlasů získaných pro ODS ve volbách."

Se stejným návrhem přišlo právě litvínovské sdružení ODS již na minulém kongresu strany.

 

Právě se děje

Další zprávy